کیست پستانی
کیست پستانی چیست؟ کیست های سینه کیسه هایی پر از مایع هستند که در داخل سینه (پستان) قرار دارند و معمولا خوش خیم و غیر سرطانی می باشند. شما ممکن است یک یا بیش از یک کیست پستانی داشته باشید و ممکن است یک یا هر دو سینه های شما درگیر کیست پستانی باشد. اغلب کیست پستانی به شکل توده های گرد و یا بیضی با لبه های مجزا می باشد. کیست پستانی معمولا احساسی شبیه به یک انگور و یا بالون پر از آب را می دهد اما برخی اوقات ممکن است کیست پستانی نرم باشد.
کیست های سینه به درمان نیاز ندارند مگر آن که بزرگ و یا دردناک و یا ناراحت کننده باشد. به عبارتی کیست سینه دردناک به درمان نیاز دارد. در برخی موارد تخلیه مایع از کیست پستانی می تواند علائم کیست پستانی را تخفیف دهد.
کیست سینه در زنان قبل از یائسگی در سنین 35 تا 50 شایع می باشد اما کیست پستانی می تواند در هر سنی در خانم ها ایجاد شود. کیست پستانی هم چنین می تواند در خانم هایی که در دوران بعد از یائسگی قرار دارند و از هورمون درمانی استفاده می کنند نیز ایجاد شود.
کیست پستانی ممکن است در یک یا هر دو سینه وجود داشته باشد.
علائم کیست پستانی
علائم کیست پستانی عبارت است از:
- توده های بیضی یا دایره ای شکلی که لبه های متمایزی دارند و عمدتا نرم هستند و و معمولا و نه همیشه خوش خیم هستند.
- ترشحاتی از نوک سینه که ممکن است به رنگ شفاف، زرد یا تیره باشد.
- درد سینه یا حساس شدن به لمس در ناحیه ای که کیست پستانی وجود دارد.
- افزایش اندازه کیست و حساس شدن به لمس قبل از پریودها
- کاهش در اندازه کیست و کاهش سایر علائم بعد از پریود
داشتن کیست پستانی ریسک ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد اما داشتن کیست پستانی زیاد سبب می شود مشخص کردن توده های جدید سینه و سایر تغییراتی که نیاز به ارزیابی های دقیق تر توسط پزشک دارد دشوار شود.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد
بافت نرمال سینه اغلب احساس ناصاف بودن را دارد. اما اگر بعد از یک دوره قاعدگی متوجه توده پایداری شدید و یا اگر توده های موجود رشد کرده و یا تغییر کردند به پزشک مراجعه کنید.
علت کیست پستانی
هر سینه دارای لوب هایی می باشد که به شکل یک گلبرگ می ماند. این لوب ها به لوبول های کوچک تری تقسیم می شود که در دوران بارداری و شیردهی شیر را تولید می کند. بافت پشتیبانی وجود دارد که سبب می شود شکل سینه به درستی حفظ شود. کیست های سینه در نتیجه تجمع مایعات داخل غدد سینه ایجاد می شود.
انواع کیست پستانی
بر اساس سایز، کیست پستانی به دو دسته طبقه بندی می شود:
- کیست های پستانی میکرو: این کیست پستانی بسیار کوچک است و معمولا تنها در تست های تصویر برداری مانند سونوگرافی یا ماموگرافی مشخص می شود.
- کیست های پستانی ماکرو: این کیست پستانی به اندازه ای بزرگ است که قابل لمس می باشد و می تواند 2.5 تا 5 سانتی متر ضخامت داشته باشد. کیست های سینه بزرگ می تواند بر بافت سینه فشار وارد آورد و در نهایت درد و احساس ناراحتی را به همراه داشته باشد (کیست سینه دردناک).
متخصصین نمی دانند علت دقیق ایجاد کیست پستانی چه می باشد. کیست پستانی ممکن است در نتیجه تغییرات هورمونی ناشی از قاعدگی های ماهانه اتفاق بیفتد. برخی شواهد نشان می دهد افزایش استروژن در بدن که بافت سینه را تحریک می کند می تواند در ایجاد کیست های سینه دخالت داشته باشد.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
شما ممکن است بر اساس یافته های حاصل از معاینه پستانها یا اطلاعات به دست آمده از تست های تصویربرداری به متخصص ارجاع داده شوید.
ارزیابی های اولیه بر سابقه پزشکی شما تمرکز دارد. علائم شما با توجه به چرخه های قاعدگی و سایر اطلاعات بررسی می شود. برای آمادگی جهت ملاقات با پزشک به موارد زیر توجه داشته باشید:
- علائمی که تجربه می کنید و حتی علائم غیر مرتبط را یادداشت بفرمایید.
- اطلاعات شخصی مانند استرس ها و تغییرات اخیر در زندگی خود را در نظر داشته باشید.
- همه داروهای مصرفی حتی مکمل ها و ویتامین هایی که به طور مرتب استفاده می کنید را لیست نمایید.
- سوالات احتمالی که از پزشک دارید را لیست بفرمایید.
برخی سوالات پایه ای در مورد کیست پستانی عبارت است از:
- علت کیست پستانی چیست؟
- آیا افزایش سایز کیست پستانی سبب افزایش ریسک ابتلا به سرطان سینه می شود؟
- چه تست هایی باید برای تشخیص کیست پستانی انجام دهم؟
- چه گزینه های درمانی برای درمان کیست پستانی پیش رو دارم؟
- آیا باید محدودیتی خاص را رعایت کنم؟
- آیا وب سایتی را به من معرفی می کنید که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد کیست پستانی بدان مراجعه کنم؟
فراموش نکنید که می توانید همه دغدغه ها و سوالاتی که در مورد کیست پستانی در ذهن دارید را با پزشک در میان بگذارید.
پزشک نیز سوالاتی از شما خواهد کرد. برخی سوالات پایه ای پزشک در مورد کیست پستانی عبارت است از:
- اولین بار چه زمانی متوجه کیست پستانی شدید؟
- آیا تغییری در اندازه کیست پستانی ایجاد شده است؟
- چه علائمی را تجربه می کنید و این علائم چه مدتی است که ادامه دارد؟
- آیا این علائم تنها در یک سینه شما اتفاق افتاده است؟
- آیا علائم در طول زمان تغییر کرده است؟
- آیا در سینه های خود درد دارید؟ شدت درد چقدر است؟
- آیا از نوک سینه شما مایعی ترشح می شود؟ آیا این ترشح تنها در یکی از پستان های شما اتفاق می افتد؟
- چرخه های قاعدگی شما چطور بر کیست پستانی تاثیر می گذارد؟
- آخرین بار چه زمانی ماموگرافی انجام دادید؟
- آیا سابقه خانوادگی در ابتلا به کیست های سینه دارید؟
- آیا قبلا دچار کیست پستانی شده اید؟ آیا بیوپسی انجام داده اید؟ آیا به سرطان سینه مبتلا بوده اید؟
تشخیص کیست پستانی
وقتی که یک توده پستانی در شما تشخیص و شناسایی شود باید غربالگری را انجام دهید. بعد از در نظر گرفتن علائم و سابقه خانوادگی پزشک معاینه پستانها را انجام خواهد داد و ممکن است دستور انجام ماموگرافی تشخیصی و یا سونوگرافی پستانها داده شود. بر اساس یافته های حاصل از تست های تصویربرداری و معاینات بالینی ممکن است بیوپسی از پستان یا آسپیراسیون با استفاده از سوزنی ظریف انجام شود.
معاینه پستانها
پزشک توده سینه را به لحاظ فیزیکی معاینه کرده و وجود سایر ناهنجاری ها را چک می کند. از آن جایی که پزشک نمی تواند تنها با استفاده از معاینه فیزیکی تشخیص دهد که آیا توده کیست پستانی است یا خیر شما باید تست های دیگری انجام دهید.
سونوگرافی پستانها
سونوگرافی پستانها می تواند به پزشک کمک کند که آیا این توده جامد است و یا پر از مایع می باشد. توده های پر از مایع نشان دهنده کیست پستانی می باشد. توده های جامد نیز به احتمال زیاد توده هایی غیر سرطانی مانند فیبروآدنوم می باشد اما این احتمال نیز وجود دارد که توده ها سرطانی باشند.
پزشک انجام بیوپسی را برای تشخیص کیست پستانی توصیه می کند تا آنالیزهای بیشتر روی توده جامد انجام شود.
اگر پزشک به آسانی بتواند توده ها را احساس کند ممکن است از انجام سونوگرافی پستانها چشم پوشی کرده و در عوض آسپیراسیون با استفاده از سوزنی نازک را انجام دهد.
آسپیراسیون سوزنی
در طول انجام آسپیراسیون سوزنی، پزشک سوزنی نازک را وارد توده سینه می کند و مایع را بیرون می کشد. اغلب آسپیراسیون با استفاده از سوزنی نازک انجام شده و با استفاده از سونوگرافی هدایت می شود. اگر مایع بیرون آمده و توده از بین برود پزشک فورا کیست پستانی را تشخیص می دهد.
اگر مایع خونی نبوده و توده از بین رود نیازی نیست تست های بیشتری انجام شود. اگر مایع خونی به نظر برسد و یا توده از بین نرود پزشک نمونه مایع را برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه می فرستد و ممکن است به متخصص جراح ارجاع داده شوید. اگر مایعی تخلیه نشود احتمالا باید تست های تصویر برداری مانند ماموگرافی تشخیصی و یا سونوگرافی پستانها را انجام دهید. فقدان مایع و یا توده ای که بعد از آسپیراسیون سوزنی از بین نمی رود می تواند نشان دهنده توده های پستانی جامد باشد و یا حداقل بخشی از توده احتمالا جامد است و در این صورت نمونه سلولی باید برای بررسی احتمال سرطان به آزمایشگاه فرستاده شود.
درمان کیست پستانی
کیست سینه و درمان
درمان کیست های سینه ساده لزومی ندارد (کیست هایی که از مایع پر هستند و علامتی ایجاد نمی کنند). اگر توده ها مداوم بوده و یا در طول زمان احساس متفاوتی را ایجاد کنند در آن صورت باید به پزشک مراجعه کرد.
آسپیراسیون با از سوزن نازک
آسپیراسیون با سوزن نازک می تواند به تشخیص و درمان کیست پستانی کمک کند آن هم در صورتی که پزشک بتواند همه مایع کیست پستانی را در زمان تشخیص تخلیه کند و پس از آن توده ناپدید شده و علائم کیست پستانی از بین می رود.
در برخی موارد ممکن است لازم باشد تخلیه مایع کیست پستانی بیش از یک بار انجام شود. احتمال عود و یا ایجاد کیست های پستانی جدید وجود دارد. اگر کیست پستانی در طول دو تا سه چرخه قاعدگی پایدار بماند و یا بزرگ تر شود باید ارزیابی های بیشتری انجام گردد.
استفاده از هورمون ها برای درمان کیست پستانی
استفاده از کنتراسپتیوهای خوراکی برای تنظیم چرخه های قاعدگی می تواند عود کیست پستانی را کاهش دهد. اما از آن جایی که احتمال وجود تاثیرات جانبی معنی داری وجود دارد این قرص ها و سایر درمان های هورمونی مانند استفاده از تاموکسیفن تنها در خانم هایی پیشنهاد می شود که علائم کیست پستانی شدیدی دارند. قطع هورمون درمانی بعد از یائسگی می تواند به پیشگیری از کیست پستانی کمک کند.
جراحی کیست سینه
جراحی کیست سینه و برداشت آن تنها در شرایط غیر معمول اهمیت دارد. در صورتی که کیست پستانی علائم غیر معمولی را نشان دهد و یا حاوی مایع خون آلود باشد و یا هر ماه عود کند در آن صورت گزینه جراحی برای درمان کیست پستانی مورد توجه قرار می گیرد.
درمان های خانگی کیست پستانی
برای به حداقل رساندن ناراحتی های ناشی از کیست های سینه ممکن است اقدامات زیر موثر باشد:
- از سینه بندهای راحت استفاده کنید. اگر کیست پستانی در شما موجب درد می شود از سینه بندهای مناسب برای تخفیف ناراحتی ناشی از کیست پستانی استفاده کنید.
- از کمپرس استفاده کنید. اگر کیست پستانی دردناک باشد از کمپرس گرم و یا خنک برای تخفیف علائم کیست پستانی استفاده کنید.
- از مصرف کافئین اجتناب کنید. شواهدی در دست نیست که ارتباط بین کافئین و کیست های سینه را نشان دهد. اما برخی خانم ها بعد از حذف کافئین از رژیم غذایی خود بهتر شده اند. کاهش یا حذف کافئین ممکن است به بهبود علائم کیست پستانی کمک کند.
- مصرف نمک را کاهش دهید. اگر چه تحقیقات در مورد محدود کردن مصرف نمک و تشکیل کیست پستانی نتایج قطعی را نشان نداده است اما برخی متخصصین عنوان می کنند که کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی می تواند در کنترل کیست پستانی کمک کننده باشد. کاهش مصرف سدیم می تواند مقدار مایع احتباس شده در بدن را کاهش دهد در نتیجه ممکن است علائم مربوط به کیست های پر از مایع (مانند کیست پستانی) کاهش یابد.
- مصرف ضد دردهای غیر نسخه ای. برخی دردهای سینه ناشی از کیست پستانی ممکن است با استفاده از استامینوفن و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و یا ناپروکسن کاهش یابد. در این مورد باید با پزشک خود مشورت کنید.