سوزش ادرار در زنان مشکلی شایع است که معمولا در لوله مجرای ادرار که ادرار را از مثانه خارج می کند، احساس می شود. درد حین ادرار کردن می تواند در ناحیه تناسلی نیز احساس شود.
علل سوزش ادرار در زنان
برخی موارد که در ایجاد علت درد مجاری ادرار در زنان و درد در ناحیه تناسلی آن ها دخالت دارد در ادامه لیست می گردد. اما باید توجه داشت عفونت های مسیر ادراری در خانم ها از شایع ترین علل سوزش ادرار در زنان محسوب می شود. برخی فاکتورهای خارجی و عوامل دخیل در سوزش ادرار در زنان عبارت است از:
- وجود سنگ های مثانه: سنگ های مثانه توده های مینرال سخت موجود در مثانه هستند که مانع از تخلیه مناسب مثانه می گردند و درد مجاری ادرار در زنان را به همراه دارد.
- عفونت کلامیدیا تراکوماتیس: کلامیدیا تراکوماتیس نوعی عفونت مقاربتی است که در اثر عامل باکتریایی ایجاد می گردد. ایجاد درد در ناحیه واژن، ترشحات واژینال و سوزش ادرار در زنان از علائم عفونت کلامیدیا می باشد.
- التهاب مثانه: التهاب مثانه معمولا ناشی از عفونت باکتریایی می باشد که در برخی موارد علت درد مجاری ادرار در زنان و سوزش ادرار در زنان را تشکیل می دهد.
- داروهای به کار رفته در درمان سرطان می تواند تحریک مثانه و سوزش ادرار در زنان را به عنوان عارضه جانبی به همراه داشته باشد.
- هرپس تناسلی: نوعی عفونت مقاربتی با منشا ویروسی می باشد که سبب ایجاد درد، خارش و زخم در مسیر تناسلی می گردد و ممکن است سوزش ادرار در زنان را به همراه داشته باشد. درمانی برای هرپس تناسلی وجود ندارد اما برخی داروها برای تخفیف علائم و جلوگیری از انتشار ویروس مورد استفاده قرار دارد.
- گنوره: گنوره نوعی عفونت مقاربتی ناشی از باکتری می باشد که می تواند مجاری ادرار را تحت تاثیر قرار داده و سوزش ادرار در زنان را به دنبال داشته باشد.
- عفونت های کلیوی: عفونت های کلیوی نوعی از عفونت های ادراری را تشکیل می دهد که معمولا از مجاری ادرار آغاز می شود و می تواند بخش های بالاتر از جمله کلیه ها را نیز درگیر سازد. سوزش ادرار در زنان می تواند از علائم عفونت ادراری محسوب شود.
- سنگ های کلیوی: سنگ کلیه رسوبات سخت حاصل از مینرال ها و نمک ها می باشد که در کلیه ایجاد می گردد. سوزش ادرار در زنان ممکن است از علائم وجود سنگ های کلیوی محسوب شود.
- ابتلا به بیماری های مقاربتی: بیماری های مقاربتی به طور کلی عفونت هایی هستند که از طریق تماس جنسی منتشر می گردند. بیماری های مقاربتی ممکن است علائمی را به همراه نداشته باشند اما زخم در ناحیه تناسلی و احساس درد یا سوزش ادرار در زنان می تواند از علائم وجود بیماری های مقاربتی محسوب شود.
- استفاده از صابون ها و مواد معطر
- باریک شدن مجرای ادرار
- عفونت های مسیر ادراری: عفونت های مسیر ادراری شامل عفونت در بخش های مختلف سیستم ادراری از جمله کلیه ها، حالب، مثانه و مجرای ادرار می باشد. خانم ها بیشتر در خطر ابتلا به عفونت های ادراری هستند. احساس درد و سوزش ادرار در زنان می تواند از علائم عفونت ادراری باشد.
- واژینیت (واژینوز باکتریایی): واژینیت نوعی التهاب واژن می باشد که می تواند درد، خارش و برخی ترشحات را به همراه داشته باشد. سوزش ادرار در زنان می تواند یکی از علائم وجود واژینیت محسوب شود.
- عفونت های قارچی واژن: عفونت های قارچی واژن سبب تحریک و خارش شدید در ناحیه ولوو و واژن می شود و ممکن است التهاب واژن را به همراه داشته باشند. سوزش ادرار در زنان ممکن است نشان دهنده وجود عفونت های قارچی واژن باشد.
لازم به ذکر است موارد مطرح شده مرتبط با علل سوزش ادرار در زنان در این مقاله از شایع ترین موارد دخیل در علت درد مجاری ادرار در زنان محسوب می شود. برای درمان درد هنگام ادرار ابتدا باید به متخصص زنان مراجعه کنید. برای تشخیص نهایی علت ادرار دردناک، پزشک متخصص زنان ارزیابی های لازم را انجام داده و در صورت لزوم شما را به سایر متخصصین ارجاع می دهد.
چه زمان باید به دلیل بررسی علت ادرار دردناک به پزشک مراجعه کرد؟
در موارد زیر تماس با پزشک متخصص زنان ضروری می باشد:
- استمرار در ادرار دردناک
- وجود ترشحات واژینال
- وجود خون در ادرار یا بوی بد ادرار
- تب
- کمر درد یا درد در طرفین
- بارداری