لگن درد در زنان
درد لگن دردی مزمن است که در بخش های پایینی شکم و لگن ایجاد می گردد. درد مزمن لگنی می تواند به اشکال متفاوتی باشد: درد می تواند ثابت یا متناوب باشد، می تواند مبهم و یا تیز و محدود به یک نقطه باشد و یا بصورت کرامپی و یا احساس فشار و سنگینی شکمی باشد. درد با نشستن و ایستادن شدیدتر و با دراز کشیدن کمتر می شود. اگر از فرد خواسته شود تا نقطه درد را نشان دهد به جای اشاره به نقطه ای مشخص، فضای زیر شکم و حفره لگنی را نشان خواهد داد.
درد مزمن لگن می تواند نشانه ای از وجود بیماری دیگری در بدن باشد یا این که ممکن است مشکلی در خود محل باشد. علت این درد اغلب به سختی شناخته می شود. اگر علت درد مشخص شود، درمان به روی برطرف کردن علت متمرکز می شود.
برخی خانم ها هرگز تشخیص مشخصی را دریافت نمی کنند که علت درد لگن را توضیح دهد. اما این بدان معنا نیست که این درد قابل درمان نیست. اگر هیچ علتی برای آن مشخص نشد، تمرکز بر روی کنترل درد خواهد بود.
درد لگن زنان به مشکلات ناشی از سیستم های تناسلی- ادراری، گوارشی و یا حتی ماهیچه ای-اسکلتی مربوط می باشد. بسته به علت درد لگن زنان، درد لگن می تواند بسیار آزار دهنده، موقتی، دائم، خفیف، متوسط و یا شدید باشد. لگن درد در زنان می تواند به بخش های پایینی، پاها و ران ها نیز سرایت کند. شما ممکن است برخی اوقات متوجه درد لگن شوید. برای مثال ممکن است درد لگن بعد از نزدیکی جنسی یا حین ادرار کردن روی دهد. همچنین درد لگن در بارداری نیز شایع می باشد.
درد لگن در زنان می تواند ناگهانی، کوتاه مدت و شدید (حاد) باشد. همچنین ممکن است درد لگن در زنان در طولانی مدت و به طور مزمن ادامه پیدا کند. لگن درد در زنان می تواند شش ماه یا بیش از شش ماه ادامه یابد.
علت لگن درد زنان
آیا می دانید درد لگن به چه علت است؟ انواع مختلف بیماری ها یا وجود برخی شرایط می تواند در ایجاد درد لگن در زنان دخالت داشته باشد. لگن دردهای مزمن می تواند ناشی از یک یا چند بیماری باشد. اخیرا پزشکان دریافته اند برخی دردهای لگنی مخصوصا دردهای مزمن لگن می تواند ناشی از علل موجود در بافت همبند (رباط ها) و یا ماهیچه های کف لگن باشد. برخی اوقات درد لگن زنان می تواند در اثر تحریک اعصاب کف لگن رخ دهد.
علت درد لگن زنان می تواند ناشی از مشکلات موجود در سیستم تناسلی و باروری باشد. علت لگن درد زنان عبارت است از:
- آدنومیوز
- بارداری اکتوپیک و یا درد لگن در بارداری به دلیل مشکلات ناشی از بارداری
- اندومتریوز
- کرامپ های ناشی از قاعدگی یا دیسمنوره
- سقط (از بین رفتن جنین قبل از هفته بیستم بارداری) یا مرگ جنین داخل رحم
- لگن درد ناشی از تخمک گذاری
- سرطان تخمدان
- کیست های تخمدان
- بیماری التهابی لگن (عفونت های ارگان تناسلی در زنان)
- فیبروئیدهای رحمی یا فیبروم رحم
- ولوودینیا (Vulvodynia)
سایر علت درد لگن زنان عبارت است از:
- آپاندیسیت
- سرطان کولون
- یبوست
- بیماری کرون (نوعی بیماری التهابی روده)
- فیبرومیالژی
- سندرم مثانه دردناک
- سندرم روده تحریک پذیر
- سنگ های کلیوی
- سابقه سوء استفاده های جنسی
- اسپاسم های ماهیچه های موجود در کف لگن (ورزش مناسب برای درد لگن در این شرایط می تواند موثر باشد)
- کولیت
- عفونت های مسیر ادراری
مطالعات نشان داده اند زنانی که مبتلا به افسردگی و یا تحت فشار روحی شدید هستند یا مورد سوء استفاده فیزیکی یا جنسی واقع شده اند با احتمال بیشتری درد مزمن لگنی را تجربه می کنند. این ناراحتی های عاطفی درد مزمن لگن را شدیدتر می کند و برعکس. زیرا درد مزمن لگن نیز باعث حاد شدن نگرانی های عاطفی می شود.
کاهش استرس و به کارگیری روش های آرام کردن و شل نمودن بدن نظیر ریلکس کردن، گوش دادن به موسیقی یا تمرینات یوگا در درمان درد مزمن لگنی مفید هستند. همچنین فیزیوتراپی و آموزش شل کردن و سفت کردن عضلات کف لگن در صورتی که این عضلات عامل درد باشند نیز می توانند در تخفیف درد موثر باشند.
برای بررسی علت و درمان درد لگن در زنان چه زمان باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد؟
اگر به طور ناگهانی دچار لگن درد شدیدی شدید، این شرایط اورژانسی می باشد و شما باید فورا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. درد لگن بعد از نزدیکی می تواند علل مختلفی داشته باشد که توسط متخصصین زنان قابل بررسی و ارزیابی خواهد بود. اگر درد لگن در شما به اندازه ای شدید باشد که در انجام فعالیت های روزمره شما اختلال ایجاد کند و یا اگر درد لگن در طول زمان تشدید شود در این صورت باید معاینه لگن در اسرع وقت توسط متخصص زنان صورت پذیرد.