آلوپسی آره آتا نوعی از ریزش مو است که افراد در سنین مختلف را درگیر می کند. این مقاله به علت و راه های درمان آلوپسی آره آتا می پردازد.

دروانا:

آلوپسی آره آتا چیست؟

آلوپسی همان ریزش مو است. زمانی که فرد به بیماری به نام بیماری آلوپسی آره آتا مبتلا است، موهای او در پلاک های گرد شروع به ریزش می کند. ریزش مو در آلوپسی آره آتا ممکن است در سر و قسمت های دیگر بدن رخ دهد.

آلوپسی آره آتا موجب انواع مختلفی از ریزش مو می گردد. انواع ریزش مو که آلوپسی آره آتا موجب آن ها می گردد عبارتند از:

  • آلوپسی آره آتا منطقه ای
  • آلوپسی توتالیس (تمام موهای سر می ریزند)
  • آلوپسی یونیورسالیس (تمام موهای بدن می ریزند)

ریزش تمام موهای سر یا بدن در اثر آلوپسی آره آتا تنها در 5 درصد افراد مبتلا به این بیماری دیده می شود. در این نوع ریزش مو، موها علی رغم رشد مجدد باز هم دچار ریزش می شوند. در برخی مواقع در آلوپسی آره آتا ریزش مو برای چندین سال به طول می انجامد. آلوپسی آره آتا مسری نیست و در اثر آسیب عصبی ایجاد نمی شود. در این نوع از ریزش مو سیستم ایمنی به فولیکول های مو (ساختارهایی که شامل ریشه های مو هستند) حمله می کند و موجب ریزش مو می گردد. بیماری آلوپسی آره آتا در افراد سالم نیز دیده می شود.

آلوپسی آره آتا: نشانه ها و علائم

اگر شما به بیماری آلوپسی آره آتا دچار هستید، ممکن است علائم زیر را ظاهر کنید:

  • ریزش مو ناحیه ای: آلوپسی آره آتا اغلب با ریزش مو سکه ای در یک یا چند ناحیه آغاز می شود. شما ممکن است اولین بار با دیدن موهای ریخته شده بر روی بالش یا در حمام متوجه ریزش موی خود شوید. ریزش مو در آلوپسی آره آتا اغلب در سر اتفاق می افتد اما می تواند ابروها، مژه ها، ریش ها و هر ناحیه ای که مو در آن رشد می کند را درگیر کند.
  • نازک شدن موها: در بیشتر موارد مو های اطراف حاشیه نواحی که در اثر آلوپسی آره آتا دچار ریزش مو شده اند نازک می شوند.
  • ریزش مو گسترده: با گذر زمان، بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا دچار طاسی می شوند. برخی ممکن است تمام موهای بدن خود را از دست بدهند. این حالت از آلوپسی آره آتا شیوع چندانی ندارد. همچنین ریزش مو نواری موهای پشت سر در آلوپسی آره آتا شایع نیست.
  • مشکلات ناخن: آلوپسی آره آتا همچنین ناخن های دست و پاهای شما را تحت تاثیر قرار می دهد. ناخن ها در آلوپسی آره آتا ممکن است دچار فرورفتگی هایی شوند. همچنین خطوط و نقاط سفیدی در ناخن ها ایجاد می شود، ناهموار می گردند، براق بودن خود را از دست می دهند و یا نازک و شکننده می شوند. در موارد نادر بیماری آلوپسی آره آتا موجب تغییر شکل و افتادن ناخن ها می گردد. در مواردی تغییرات ایجاد شده در ناخن ها اولین علائم آلوپسی آره آتا هستند.

آلوپسی آره آتا: علت

چه کسانی به بیماری آلوپسی آره آتا دچار می شوند؟

بیماری آلوپسی آره آتا در هر سنی ممکن است ایجاد گردد. این بیماری معمولا در کودکی آغاز می شود. برخی از بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا فردی مبتلا به این بیماری را در خانواده خود دارند.

آلوپسی آره آتا یک بیماری خودایمنی است؛ بدین معنی که سیستم ایمنی بدن به ساختارهای بدن حمله می کند. زمانی که بیماری آلوپسی آره آتا ایجاد می شود، بدن به فولیکولهای مو حمله می کند. فاکتورهای ژنتیکی در کنار سایر فاکتورها محرک ریزش مو در آلوپسی آره آتا خواهند بود. بیماران مبتلا به بیماری آلوپسی آره آتا ممکن است در معرض خطرات زیر قرار داشته باشند:

  • بیماری خودایمنی دیگری مانند بیماری تیروئید یا ویتیلیگو (مناطقی با رنگ روشن تر از رنگ پوست)
  • آسم و آلرژی ها خصوصا درماتیت آتوپیک (یا همان اگزما) و تب یونجه (آلرژی های بینی)

آلوپسی آره آتا: درمان

درمان مشخصی برای بیماری آلوپسی آره آتا وجود ندارد. مو اغلب به خودی خود مجددا رشد می کند. درمان آلوپسی آره آتا به رشد سریع تر موها کمک می کنند. پزشک متخصص پوست و مو ممکن است یک یا چند نوع از داروهای زیر را برای رشد سریع تر موها و درمان آلوپسی آره آتا تجویز کند:

  • کورتیکواستروئیدها. این داروها با مهار سیستم ایمنی در درمان آلوپسی آره آتا کمک کننده هستند. این داروها ممکن است توسط متخصص پوست و مو به نواحی درگیر بیماری تزریق شوند. در برخی مواقع بیمار فرم موضعی دارو (کرم، لوسیون یا پماد) را برای درمان آلوپسی آره آتا مصرف می کند. بیمار دارو را به نواحی که دچار ریزش مو شده اند می مالد. در موارد کمتر، بیماران برای درمان آلوپسی آره آتا کورتیکواستروئیدهای خوراکی را دریافت می کنند.

برای بزرگسالان مبتلا به بیماری آلوپسی آره آتا، کورتیکواستروئیدهای تزریقی اولین راه درمان هستند. بیماران تزریق را هر 3 تا 6 هفته یکبار انجام می دهند. رشد مو حدود 4 هفته بعد از آخرین تزریق آغاز می شود.

کورتیکواستروئیدهای موضعی در مقایسه با فرم تزریقی اثرگذاری کمتری در درمان آلوپسی آره آتا دارند. این راه اغلب برای درمان آلوپسی آره آتا در کودکان توصیه می شود.

  • ماینوکسیدیل. محلول 5 درصد ماینوکسیدیل به رشد مجدد موها در بیماران مبتلا به آلوپسی آره آتا کمک می کند و برای بزرگسالان و کودکان قابل تجویز است. بعد از گذشت سه ماه از استفاده دو بار در روز این دارو، موها شروع به رشد می کنند. این دارو اغلب در کنار داروی دیگری برای درمان آلوپسی آره آتا به کار می رود.
  • آنترالین. برای درمان آلوپسی آره آتا این دارو عملکرد ایمنی پوستی را تغییر می دهد. دارو بعد از مالیدن بر روی پوست، به مدت 20 تا 60 دقیقه باقی می ماند. بعد از این مدت، آنترالین برای پیشگیری از تحریک پوستی شسته می شود.
  • دیفن سیپرون. این دارو بر روی نواحی طاس شده مالیده می شود و عوارض آلرژیک اندکی به دنبال دارد. زمانی که این عوارض ظاهر می شوند، بیمار دچار قرمزی، تورم و خارش در پوست خود می گردد. این واکنش های آلرژیک سیستم ایمنی را فریب داده و موجب ارسال گلبول های سفید به سطح پوست سر می شوند. این عمل با التهاب مقابله می کند و همچنین از غیر فعال شدن فولیکول های مو و ریزش مو جلوگیری می نماید. این دارو برای درمان آلوپسی آره آتا به مدت سه ماه مصرف می شود.
  • درمان های دیگر. بیماران ممکن است در یک زمان بیش از چند روش درمانی را برای آلوپسی آره آتا به کار گیرند. ترکیب چندین روش برای درمان آلوپسی آره آتا میزان موفقیت درمان را افزایش می دهد.
  • روفانیب داروی جدیدی است که به صورت خوراکی در موارد شدید و مقاوم استفاده می شود.
دکتر اسدالله کیانی

دکتر اسدالله کیانی

متخصص پوست، مو و زیبایی
دكتر اسدالله كياني متخصص پوست، مو، زیبایی و لیزر، عضو انجمن متخصصین پوست ایران و دارای مقالات ارزشمند در ژورنال های داخلی و خارجی می باشند.
 
تایید شده: توسط دکتر اسدالله کیانی
برگرفته از: وبسایت https://www.aad.org

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه