واژینیت چیست؟
واژینیت اصطلاحی است که التهاب واژن را توصیف می کند. اغلب خانم ها در طول زندگی واژنیت را تجربه می کنند. انواع مختلف واژینیت وجود دارد. علائم و درمان واژینیت بر اساس علت متفاوت می باشد.
علائم واژینیت
علائم واژینیت به طور کلی عبارت است از:
- خارش واژن
- سوزش
- درد قسمت تحتانی شکم
- ترشحات بد بو یا رنگ دار غیر طبیعی
- احساس سوزش حین ادرار
انواع واژینیت
واژینیت انواع مختلفی دارد که در ادامه انواع آنرا شرح خواهیم داد.
انواع واژینیت: واژینوز باکتریال
یکی از انواع واژینیت، واژینوز باکتریال می باشد، این عفونت خفیف است و زمانی ایجاد می گردد که مقدار باکتری های مفید واژن کاهش یافته و یا باکتری های مضر واژن جایگزین می شوند. به درستی نمی توان درک کرد چرا چنین عدم تعادلی روی می دهد.
موارد زیر احتمال ابتلا به واژینوز باکتریال را افزایش می دهد:
- استفاده از دوش واژینال
- داشتن رفتارهای جنسی پر خطر
- قرار دادن دستگاه آی یو دی برای کنترل بارداری
- مصرف آنتی بیوتیک ها برای مدت زمان طولانی
علائم متداول واژینیت باکتریایی عبارت است از ترشحات خاکستری رقیق که با بوی بد ماهی همراه است. ندرتا برخی خانم های مبتلا به واژینوز باکتریال ممکن است علائم بالینی نشان ندهند.
انواع واژینیت: کاندیدا ولوواژینیت
یکی دیگر از انواع واژینیت، کاندیدا ولوواژینیت یا ولوواژينيت كانديدايي می باشد، وقتی PH یا اسیدیته طبیعی ناحیه واژن کاهش یابد احتمال بروز چنین عفونت هایی وجود دارد. زیرا کاهش اسیدیته محیط واژن را برای رشد مخمر مهیا کرده و سبب بروز عفونت می شود.
عدم تعادل اسیدی واژن ممکن است به دلایل زیر روی دهد:
- بارداری
- دیابت
- استفاده از دوش واژینال
- مصرف مزمن آنتی بیوتیک ها
- مصرف قرص های ضد بارداری
- استروئیدها
انواع واژینیت: واژینیت تریکومونایی
تریکوموناس نوعی بیماری مقاربتی می باشد که ممکن است منجر به بروز واژینیت شود. عامل این بیماری نوعی انگل است که در اثر داشتن رابطه جنسی منتقل می گردد. متداول ترین علائم واژینیت تریکومونایی عبارت است از خارش، سوزش و زخم در واژن و ولو. برخی خانم ها نیز ممکن است ترشحات سبز-زرد حجیم و چرکی داشته باشند که از واژن بیرون می ریزد.
عوامل ایجاد کننده واژینیت
علاوه بر موارد مطرح شده واکنش های آلرژیک به محصولاتی مانند دوش واژینال، شوینده ها و ترکیبات اسپرم کش نیز می تواند منجر به واژینیت شود. همچنین تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، شیردهی یا دوران بعد از یائسگی از مواردی است که سبب بروز تحریک واژن شده و احتمال واژینیت و عفونت را به همراه دارد.