آنتروسل چیست؟
بیماری آنتروسل همان بیرون زدگی روده کوچک می باشد. این بیماری زمانی روی می دهد که روده کوچک به بخش پایین حفره لگن نزول کند و در بخش بالای واژن بیرون زدگی را به دنبال داشته باشد. زایمان، افزایش سن و سایر فرایندها در ایجاد فشار در کف لگن دخالت دارند و سبب تضعیف ماهیچه ها و رباط هایی می شوند که ارگان های کف لگن را پشتیبانی می کند. برای کنترل این بیماری انجام برخی اقدامات شخصی و گزینه هایی غیر از جراحی اغلب موثر است. در موارد شدید برای رفع بیماری آنتروسل به انجام جراحی نیاز خواهد بود.
علایم آنتروسل
در موارد خفیف بیماری آنتروسل علائمی را به دنبال ندارد. اما اگر آنتروسل قابل توجه باشد در آن صورت فرد علائم زیر را تجربه خواهد کرد:
- احساس فشار در لگن به نحوی که با دراز کشیدن این احساس تخفیف یابد
- احساس پر بودن، فشار یا درد در لگن
- کمردردی که با دراز کشیدن بهبود یابد
- بافت بیرون زده و نرم در واژن
- ناراحتی در واژن و یا نزدیکی دردناک
اغلب خانم هایی که علایم بیماری آنتروسل را تجربه می کنند دچار بیرون زدگی سایر ارگان های لگن مانند مثانه، رحم یا رکتوم می شوند.
علل ایجاد بیماری آنتروسل
به طور کلی افزایش فشار در لگن از علائم عمده بیرون زدگی ارگان های لگن محسوب می شود. فاکتورهایی که در ایجاد بیماری آنتروسل نقش دارند عبارت است از:
- بارداری و زایمان
- یبوست مزمن یا تحریک ناشی از حرکات روده
- سرفه و برونشیت مزمن
- برداشتن اجسام سنگین
- اضافه وزن و چاقی
ارتباط بین بارداری و زایمان با بیماری آنتروسل
بارداری و زایمان از شایع ترین علل ایجاد بیرون زدگی ارگان لگن محسوب می شوند. ماهیچه ها و رباط های کف لگن که در محکم نگاه داشتن واژن نقش دارند در طول بارداری، وضع حمل وزایمان تضعیف می شوند. لازم به ذکر است همه افرادی که فرزندی به دنیا می آورند به این بیماری دچار نمی شوند. برخی خانم ها ماهیچه ها و رباط های قوی در ناحیه لگنی خود دارند و هرگز بیرون زدگی هایی مانند بیماری آنتروسل را تجربه نمی کنند. در برخی موارد خانم هایی که سابقه بارداری و زایمان نداشته اند نیز ممکن است به بیماری آنتروسل دچار شوند.
فاکتورهای زیر در ایجاد بیماری آنتروسل نقش دارد:
- بارداری و زایمان
- افزایش سن
- سابقه جراحی لگن
- افزایش فشار داخل لگن
- سیگار کشیدن
- ابتلا به اختلالات موجود در بافت همبند
بنا به فاکتورهای خطر مطرح شده، توجه به موارد زیر می تواند در کاهش ابتلا به بیماری آنتروسل دخالت داشته باشد:
- حفظ وزن در محدوده مناسب: کاهش وزن میت واند فشار داخل شکم را کاهش دهد.
- پیشگیری از یبوست: مصرف غذاهایی با فیبر بالا، نوشیدن آب کافی و ورزش مکرر می تواند مانع از تحریک بیشتر در طول حرکات روده شود.
- درمان سرفه مزمن: سرفه مستمر ریسک فشار داخل شکمی را به همراه دارد. بنابراین در صورت تجربه سرفه مزمن باید درمان را به موقع آغاز کرد.
- قطع مصرف سیگار: سیگار کشیدن می تواند سرفه های مزمنی را همراه داشته باشد.
- پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین: بلند کردن اجسام سنگین فشار در زیر شکم و داخل لگن را افزایش می دهد.
تشخیص بیماری آنتروسل
برای تایید تشخیص بیماری آنتروسل متخصص زنان ابتدا معاینه لگن را انجام خواهد داد. در طول معاینه لگن از شما خواسته می شود تا در حالتی شبیه به فشار آوردن در حین مدفوع به طور عمیق تنفس کرده و آنرا نگاه دارید. اگر متخصص زنان نتواند در حالت خوابیده بیرون زدگی را معاینه کند در آن صورت معاینه لگن را در حالت ایستاده تکرار خواهد کرد.
درمان بیماری آنتروسل
بیماری آنتروسل در موارد خفیف نیاز به درمان ندارد. اگر علایم بیماری آنتروسل تشدید شود ممکن است انجام جراحی موثر باشد. گزینه هایی غیر از جراحی نیز برای رفع علایم بیماری آنتروسل وجود دارد.
گزینه های درمانی بیماری آنتروسل عبارت است از:
- انجام اقدامات شخصی: انجام ورزش هایی مانند ورزش کگل می تواند در تقویت ماهیچه های کف لگن موثر واقع شده و در رفع علایم بیماری آنتروسل موثر باشد. پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین و درمان یبوست نیز در کاهش علایم بیماری آنتروسل نقش موثری دارد.
- پساری: پساری دستگاهی پلاستیکی یا سلیکونی می باشد که داخل واژن قرار گرفته و سبب پشتیبانی بافت ها می گردد. پساری در سبک و اندازه های مختلف وجود دارد. متخصص زنان متناسب با نیاز بیمار از دستگاه پساری مناسب استفاده خواهد کرد.
- https://www.mayoclinic.orgجراحی: با استفاده از جراحی بیرون زدگی ترمیم می شود. جراحی به منظور درمان بیماری آنتروسل می تواند به صورت رباتیک انجام شود. بیماری آنتروسل معمولا پس از درمان عود نمی کند. اما با افزایش فشار داخل لگن احتمال آسیب به ماهیچه های کف لگن همچنان وجود دارد.