ادرار در خواب مشکلی شایع در کودکان است. شب ادراری اغلب در کودکان زیر 7 سال اتفاق می افتد و بدون نیاز به درمان در طول زمان رفع می گردد. در این مقاله برخی از علل شب ادراری کودکان را مورد بررسی قرار می دهیم.

دروانا:

 بی اختیاری ادرار در خواب کودکان

ادرار در خواب کودکان یا همان بی اختیاری ادرار شبانه یا شب ادراری کودکان، ادرار کردن غیر ارادی در خواب است. ادرار در خواب کودکان (مشکلی شایع در کودکی) در سنینی اتفاق می افتد که انتظار می رود بستر کودک در طول شب خشک بماند. در نظر داشته باشید که ادرار در خواب به معنی اشکال در نحوه آموزش دستشویی رفتن در کودکان نیست. در واقع ادرار در خواب بخش طبیعی از رشد و تکامل کودک است. کودکان همچنان که از پری مثانه خود آگاه می شوند، می آموزند که ادرار خود را در شب کنترل کنند. این حالت معمولا در چهار سالگی اتفاق می افتد اما کنترل ادرار در شب به زمان نیاز دارد و انتظار نمی رود که کودک تا شش سالگی بتواند ادرار در خواب را به خوبی کنترل نماید.

تعداد کودکانی که دچار ادرار در خواب می شوند در سنین مختلف متفاوت است؛ در سن 5 سالگی 15 درصد از کودکان به مشکل ادرار در خواب دچار هستند. در سن 15 سالگی، امکان ادامه یافتن ادرار در خواب کودکان تنها در 1-2 درصد آن ها وجود دارد. احتمال ادرار در خواب کودکان پسر دو برابر بیشتر از کودکان دختر است.

به طور کلی، ادرار در خواب کودکان در سن قبل از شش سالگی نگران کننده نیست. در این سن، کودک شما همچنان در حال تکامل توانایی خود در کنترل شبانه مثانه خود است. در بیشتر موارد ادرار در خواب بدون نیاز به درمان برطرف می شود. با این حال بسیاری از والدین ممکن است نگران وجود علت زمینه ای برای ادرار در خواب کودک باشند. اگر ادرار در خواب کودک ادامه دار شود، درمان آن را با صبر و آرامش پیگیری کنید. تغییر در سبک زندگی، آموزش، هشدارهای رطوبت و برخی داروها در درمان ادرار در خواب کودکان به کار می روند.

علت ادرار در خواب کودکان

در بیشتر موارد علت مشخصی برای ادرار در خواب کودکان وجود ندارد اما موارد زیر می توانند علت ادرار در خواب کودکان باشند:

  • کودک ادرار بیش از آن چه مثانه توانایی دفع آن را دارد تولید می کند.
  • کودک مثانه بیش فعال دارد؛ بدین معنی که تنها می تواند مقدار اندکی ادرار در خود نگه دارد.
  • کودک خواب بسیار عمیقی دارد بنابراین آن ها واکنش به سیگنال های مغزی پری مثانه نشان نمی دهند.

ادرار در خواب کودکان اغلب زمینه ژنتیکی و خانوادگی دارد. یبوست نیز در مواردی علت ادرار در خواب کودکان است. در برخی مواقع درمان یبوست منجر به درمان ادرار در خواب کودکان می شود. 

گاها ممکن است ادرار در خواب کودک در اثر استرس های احساسی مانند ترسیدن یا رفتن به مدرسه جدید ایجاد شود. در موارد نادر، ادرار در خواب کودکان ممکن است نشانه ای از یک بیماری زمینه ای مانند دیابت قندی یا بی مزه باشد.

در برخی مواقع ممکن است بیش از یک علت زمینه برای شب ادراری کودکان وجود داشته باشد:

نوشیدن مایعات قبل از خواب

نوشیدن مقدار زیادی مایعات قبل از خواب می تواند علت شب ادراری کودک باشد خصوصا اگر کودک مثانه کوچکی داشته باشد. نوشیدن نوشیدنی های حاوی کافئین مانند نوشابه، چای، قهوه نیز مقدار ماده دفعی تولید شده را افزایش می دهند و عاملی برای شب ادراری کودکان هستند.

بیدار نشدن در طول شب

زمانی که مقدار ادرار موجود در مثانه به حد مشخصی می رسد، بیشتر افراد با احساس نیاز به ادرار کردن از خواب بیدار می شوند. اما برخی از خردسالان خواب بسیار عمیقی دارند و مغز آن ها به سیگنال های ارسال شده از مثانه پاسخ نمی دهد بنابراین آن ها برای ادرار کردن از خواب بیدار نمی شوند. بدین ترتیب ممکن است ادرار در خواب اتفاق بیافتد. در برخی کودکان، اعصاب مربوط به مثانه ممکن است به طور کامل تکامل نیافته باشند بنابراین نمی توانند سیگنال های قوی را به مغز ارسال کنند در نتیجه احتمال ادرار در خواب کودکان افزایش می یابد.

در مواقعی ممکن است کودک شب با مثانه پر از خواب بیدار شود اما به دستشویی نرود. این ممکن است از ترس برای مثال ترس از تاریکی ناشی شود.

بیماری زمینه ای

علت ادرار در خواب کودکان ممکن است یک وضعیت یا بیماری زمینه ای مانند موارد زیر باشد:

  • یبوست. اگر روده کودک دچار انسداد شده باشد، فشار بیشتری را بر مثانه وارد کرده و موجب ادرار در خواب کودک می شود.
  • عفونت مجاری ادراری. در این حالت کودک علائم دیگری همچون تب و درد حین ادرار کردن را نیز تجربه می کند.
  • دیابت. در مواردی که ادرار در خواب کودکان با علائمی چون تشنگی بیش از حد در همه زمان ها و خستگی همراه است، دیابت می تواند علت ادرار در خواب باشد.

مشکلات عاطفی

در برخی موارد، ادرار در خواب کودکان می تواند نشانه ای از ناراحتی یا نگرانی آن ها باشد. رفتن به مدرسه جدید، ترسیدن یا تولد کودک جدید در خانواده استرس زیادی را به کودک وارد می کنند. اگر کودک بعد از مدتی که بسترش در طول شب خشک بوده است دچار شب ادراری می شود، ممکن است یک استرس احساسی عامل این وضعیت باشد.

دکتر مصطفی شریفیان

دکتر مصطفی شریفیان

فوق تخصص کلیه کودکان
دكتر مصطفي شريفيان متخصص کودکان و نوزادان و فوق تخصص کلیه کودکان از لندن، دکتر مصطفی شریفیان عضو هیات علمی دانشگاه و پژوهشگر نمونه می باشند.
 
تایید شده: توسط دکتر مصطفی شریفیان
برگرفته از: وبسایت https://www.nhs.uk
 

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه