زمانی کودک دچار بلوغ زودرس می شود که مشخصه های جنسی او زودتر از موعد یعنی قبل از سن 8 سالگی در دختران و سن 9 سالگی در پسران، تکامل یابند. در موارد نادر، بلوغ زودرس در کودکان نشانه ای از یک بیماری جدی مانند وجود تومور یا اختلال عصبی است. والدینی که تصور می کنند کودک آن ها به دچار بلوغ زودرس شده است، باید به متخصص کودکان مراجعه کنند.

 

دروانا:

 بلوغ زودرس در کودکان

کودکان بسته به فاکتورهای متعددی شامل سطح فعالیت، نژاد و ژنتیک در سنین مختلفی وارد مرحله بلوغ می شوند. بلوغ زودرس می تواند نشانه ای از یک وضعیت بالینی باشد که مراجعه به متخصص اطفال نیاز خواهد بود. در برخی مواقع، بلوغ زودرس دلیل مشخصی ندارد اما به کمک درمان روند آن کند می شود.

این مقاله اطلاعاتی را در مورد علائم بلوغ زودرس و این که چه موقع باید به متخصص کودکان مراجعه کرد، ارائه می دهد.

بلوغ زودرس: زمان بلوغ زودرس چه موقع است؟

زمانی کودک دچار بلوغ زودرس می شود که مشخصه های جنسی او زودتر از موعد یعنی قبل از سن 8 سالگی در دختران و سن 9 سالگی در پسران، تکامل یابند.

سن دقیق بلوغ زودرس مسئله ای چالش برانگیز است. برخی پزشکان پیشنهاد می کنند که سن بلوغ زودرس باید کاهش یابد. در حالی که برخی دیگر معتقدند که این کار موجب عدم شناسایی کودکانی می شود که انجام درمان بلوغ زودرس برای آن ها سودمند خواهد بود.

مسئله چالش برانگیز دیگر تفاوت های نژادی است که در تعیین سن بلوغ زودرس تاثیر گذار هستند. در سن 8 سالگی، 38 درصد از پسران و 48 درصد از دختران آمریکایی- آفریقایی برخی از علائم مرحله بلوغ را ظاهر می سازند. این درصد ها مقادیر بالایی در مقایسه با ظهور بلوغ در دختران و پسران سفید پوست هستند. اینکه این اختلاف سنی در بروز بلوغ تا چه حد به نژاد بستگی دارد، تاکنون مشخص نشده است.

والدینی که نگران رشد کودکان خود هستند ممکن است سن بلوغ در آن ها را با سن آغاز بلوغ در خود مقایسه نمایند. والدین و پزشکان اطفال باید رشد کودک و فاکتورهای محیطی موجود را برای تعیین سن بلوغ زودرس در نظر داشته باشند.

آیا بلوغ زودرس به اقدام فوری نیاز دارد؟

والدینی که تصور می کنند کودک آن ها به دچار بلوغ زودرس شده است، باید به متخصص کودکان مراجعه کنند. در موارد نادر، بلوغ زودرس در کودکان نشانه ای از یک بیماری جدی مانند وجود تومور یا اختلال عصبی است. درمان این وضعیت، بلوغ را تا سن مناسب آن متوقف می سازد. در بیشتر موارد بلوغ زودرس بدون وجود دلیل مشخصی اتفاق می افتد.

در حالی که این مسئله خوبی است که بلوغ زودرس در بیشتر موارد علامت یک وضعیت پزشکی جدی نیست، اما بلوغ زودرس در کودکان موجب متوقف شدن رشد آن ها قبل از رسیدن به قد کامل خود در سنین بزرگسالی می شود. این کودکان ممکن است با آزار سایر کودکان نیز روبه رو شوند.

رشد استخوان ها در دوران بلوغ کامل می شود و زمانی که بلوغ زود تر از حالت نرمال اتفاق می افتد، رشد جهشی آغاز شده و سریع تر از حالت نرمال به پایان می رسد. در ابتدا، کودکانی که به بلوغ زودرس دچار شده اند قدی بلند تر از دوستان خود دارند که بلوغ هنوز در آن ها آغاز نشده است. اما در طول چند سال، آن ها ممکن است کوتاه ترین قد را میان همسالان خود داشته باشند. تشخیص به موقع بلوغ زودرس در کودکان، امکان بازگشت رشد آن ها به وضعیت نرمال را فراهم می کند.

بلوغ زودرس در کودکان دختر

بلوغ در دختران با رشد سینه ها آغاز می شود. علایم ثانویه بلوغ در دختران شامل رشد موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل و آکنه هستند. قد دختران هر سال به اندازه 2-3 اینچ افزایش می یابد اما جهش رشدی خود را در حدود سن 12 سالگی تجربه می کنند. با آغاز چرخه قاعدگی، بلوغ در دختران به اتمام می رسد. اگر کودک دختر هر یک از علائم بلوغ را قبل از سن 8 سالگی ظاهر کند، ممکن است دچار بلوغ زودرس شده باشد.

بلوغ زودرس در کودکان پسر

اولین علامت بلوغ در پسران بزرگ شدن بیضه ها و کیسه بیضه است. این علائم با رشد آلت تناسلی و موهای این ناحیه، موهای زیر بغل و تغییر صدا ادامه می یابند. جهش رشدی در پسران معمولا در حدود سن 14 سالگی رخ می دهد. کودکان پسری که در سن پایین تر از 9 سال علائم بلوغ را ظاهر می کنند، باید برای بررسی بیشتر به متخصص اطفال مراجعه نمایند.

تشخیص بلوغ زودرس چگونه صورت می گیرد؟

پزشک ابتدا سوالات متعددی را در مورد رشد کودک و سابقه پزشکی والدین مطرح می کند. انجام معاینه فیزیکی این امکان را به پزشک می دهد که رشد کودک را با سن واقعی او مقایسه کند.

انجام آزمایش های خون و ادرار در تشخیص سطوح غیر طبیعی هورمونی کمک کننده هستند. در برخی موارد پزشکان از تست های تصویربرداری و اسکن ها (سی تی اسکن، ام ار آی و سونوگرافی) برای بررسی تومورها که ممکن است عامل بلوغ زودرس باشند، استفاده می کند. در بیشتر موارد علت آناتومیکی مشخصی برای بلوغ زودرس در کودکان وجود ندارد.

انجام تصویربرداری با اشعه ایکس از مچ دست کودک تعیین کننده سرعت رشد استخوان ها خواهد بود.اگر سن استخوانی کودک فاصله زیادی با سن واقعی او داشته باشد، ممکن است کودک رشد کافی برای رسیدن به قد مناسب خود در بزرگسالی را نداشته باشد.

درمان بلوغ زودرس در کودکان

بسیاری از والدین کودکان مبتلا به بلوغ زودرس درمان هایی را انتخاب می کنند که سطح هورمون های جنسی را پایین آورده و روند بلوغ را کند سازند.

به تاخیر انداختن بلوغ امکان رشد استخوان ها در سرعت مناسب و برای مدت زمان طولانی تری را فراهم می کند. درمان بلوغ زودرس همچنین فرصتی را برای رشد ذهنی، احساسی و مهارت های اجتماعی کودک فراهم می آورد. بدین ترتیب بلوغ زمانی که تمام سیستم ها آمادگی لازم را دارند اتفاق می افتد.

برگرفته از: وبسایت https://www.webmd.com

 

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه