هیپوگلیسمی چیست؟
هیپوگلیسمی که با عنوان افت قند خون شناخته می شود زمانی روی می دهد که مقدار قند خون کاهش شدیدی بیابد. این عارضه در بین افراد مبتلا به دیابت که از انسولین خوراکی و یا داروهای دیابت خوراکی استفاده می کنند شایع می باشد.
در توضیح علت هیپوگلیسمی باید به عنوان کرد در شرایط زیر احتمال بروز این عارضه وجود دارد:
- مصرف زیاد انسولین (یا داروهای دیابت خوراکی که سبب ترشح انسولین می شود)
- عدم مصرف غذای کافی
- ورزش شدید بدون مصرف میان وعده مناسب
- فاصله طولانی بین وعده های غذایی
- نوشیدن الکل زیاد (اگر چه مصرف متوسط الکل نیز احتمال این عارضه را در افراد مبتلا به دیابت نوع یک به دنبال دارد)
علائم هیپوگلیسمی
علائم هیپوگلیسمی در افراد مختلف متفاوت می باشد و در طول زمان نیز می تواند تغییر کند. در مراحل اولیه علائم هیپوگلیسمی بدین قرار است:
- تغییر رفتار
- خستگی
- تپش قلب
- تعریق
- سردرد
- رنگ پریدگی
- احساس گرسنگی
- احساس اضطراب
- لرزش
در صورت عدم درمان، علائم هیپوگلیسمی تشدید می شود:
- دشواری در راه رفتن
- ضعف
- عدم دید واضح
- گیجی
- تشنج یا ناهشیاری
- تغییر رفتار غیر معمول
در این شرایط بهتر است مقدار قند خون اندازه گیری شود. اگر میزان قند خون برای مدت طولانی پایین بماند ممکن است علائم هیپوگلیسمی زمانی مشخص شود که قند خون شما نزدیک به 100 میلی گرم در دسی لیتر باشد. هر چه قند خون بهتر کنترل شود آستانه قند خون پایین یا هیپوگلیسمی نیز کاهش می یابد.
انواع هیپوگلیسمی
در برخی شرایط ممکن است فرد علائم اولیه هیپوگلیسمی را تجربه نکند و پاسخ مناسبی را نشان نداده در نتیجه زمانی متوجه افت قند خون می شود که علائم شدید هیپوگلیسی آغاز شده باشد. در این شرایط احتمال بروز علائمی مانند تشنج وجود دارد. احتمال بروز هیپوگلیسمی و هیپوگلیسمی که به طور ناهشیارانه روی می دهد در افرادی نیز شایع می باشد که تحت درمان شدید با انسولین قرار دارند.
افرادی که از الکل زیاد استفاده می کنند، افرادی که خسته می باشند و یا افرادی که از داروهای بتا بلاکر برای کنترل فشار خون بالا استفاده می کنند ممکن است متوجه علائم هیپوگلیسمی نشوند زیرا ممکن است علائم هیپوگلیسمی را با موارد دیگری اشتباه بگیرند.
احتمال وقوع هیپوگلیسمی که به طور ناهشیارانه روی می دهد در افرادی که به مدت بیش از 5 تا 10 سال به دیابت نوع یک مبتلا هستند نیز شایع می باشد که از برخی داروهای خوراکی ضد دیابت استفاده می کنند و به مشکلاتی مانند بیماری های قلبی و کلیوی نیز دچارند.
هیپوگلیسمی شبانه یکی دیگر از انواع هیپوگلیسمی می باشد که در آن افت قند خون به هنگام خواب روی می دهد و سبب اختلال در خواب می شود اما اغلب ناشناخته باقی می ماند. هیپوگلیسمی شبانه نیز نوعی از هیپوگلیسمی می باشد که در حالت ناهشیار روی می دهد. بنابراین اگر دچار هیپوگلیسمی شبانه می شوید احتمالا علائم هشدار دهنده که نیاز به درمان را نشان می دهد تجربه نخواهید کرد. هیپوگلیسمی شبانه به دشواری تشخیص داده می شود و احتمال بروز هیپوگلیسمی را در طول 48 تا 72 ساعت آینده افزایش می دهد.