خطرات سزارین: سزارین نوعی روش زایمان است که طی آن از طریق ایجاد برشی روی شکم مادر و رحم او نوزاد متولد می گردد. خطرات عمل سزارین شامل خطرات سزارین برای نوزاد همچنین خطرات سزارین برای مادر می باشد. برای مثال خطرات بیهوشی در سزارین از جمله مشکلاتی است که مادر را تهدید خواهد کرد.

دروانا: 

خطرات سزارین

سزارین چیست؟ سزارین نوعی روش زایمان است که طی آن از طریق ایجاد برشی روی شکم مادر و رحم او نوزاد متولد می گردد. در مواردی که احتمال بروز برخی عوارض بارداری وجود داشته باشد انجام سزارین برنامه ریزی می شود. همچنین ممکن است در مواردی سابقه قبلی در انجام سزارین می تواند سبب شود انجام زایمان طبیعی برای فرد مناسب نباشد. در ادامه مقاله به بررسی خطرات عمل سزارین خواهیم پرداخت.

باید به خاطر داشت ریکاوری پس از جراحی سزارین در مقایسه با زایمان طبیعی طولانی تر می باشد. سزارین نیز همانند خیلی از جراحی های بزرگ دیگر خطرات و عوارضی را در پی دارد.

خطرات سزارین برای نوزاد عبارت است از:

  • مشکلات تنفسی: نوزادانی که با استفاده از سزارین متولد می شوند بیشتر در خطر ابتلا به تند نفسی گذرا یا تاکی پنه (transient tachypnea) قرار دارند. در تاکی پنه سرعت تنفس نوزاد در چند روز اول بعد از زایمان بسیار سریع می باشد. سزارین هایی که قبل از هفته 39 بارداری انجام می شود و یا سزارین هایی که در آن مدرک کافی برای بلوغ مناسب ریه های جنین وجود ندارد ریسک ایجاد سایر مشکلات تنفسی مانند سندرم دیسترس تنفسی افزایش می یابد. در سندرم دیسترس تنفسی نوزاد به سختی تنفس خواهد کرد.
  • آسیب ناشی از جراحی: این عارضه به ندرت رخ می دهد اما ممکن است در طول جراحی پوست نوزاد دچار خراش تصادفی شود.

 خطرات سزارین برای مادر عبارت است از:

  • التهاب و عفونت در غشاها و دیواره های رحم: این شرایط که بدان اندومتریت گفته می شود می تواند با تب، ترشحات بد بوی واژن و درد رحم همراه باشد.
  • افزایش میزان خونریزی: طی انجام جراحی سزارین در مقایسه با جراحی واژینال ممکن است شما در خطر از دست دادن خون قابل توجهی باشید. در موارد لازم مادر نیاز به دریافت چند واحد خون خواهد داشت.
  • خطرات بیهوشی در سزارین: احتمال واکنش جانبی نسبت به نوع داروی بیهوشی به کار رفته در نتیجه سزارین وجود دارد. بعد از بلاک کردن نخاع و یا ترکیبی از بی حسی نخاع- اپیدورال (نوعی از بیهوشی که عموما در سزارین به کار می رود) به ندرت ممکن است مادر در روز بعد از زایمان دچار سردرد شدیدی شود.
  • لخته های خونی: ریسک ایجاد لخته های خونی در ورید پا یا ارگان های لگن بعد از انجام عمل سزارین در مقایسه با زایمان طبیعی بالا می باشد. ریسک بروز لخته های خونی از خطرات بعد از سزارین محسوب می شود. اگر لخته خونی وارد ریه ها شود (امبولیسم ریوی) احتمال مرگ نیز وجود خواهد داشت. تیم متخصصین برای پیشگیری از بروز لخته های خونی اقدامات پیشگیرانه ای را انجام خواهند داد. شما نیز می توانید با پیاده روی مرتب بعد از جراحی به جلوگیری از ایجاد لخته های خونی کمک کنید.
  • عفونت زخم: احتمال بروز عفونت در عمل سزارین در مقایسه با زایمان طبیعی بیشتر می باشد. عفونت های ناشی از سزارین عموما در نواحی برش و یا داخل رحم ایجا می شود.
  • آسیب ناشی از جراحی: احتمال بروز این عارضه نادر است اما در برخی موارد ممکن است برخی ارگان ها مانند مثانه طی جراحی سزارین آسیب ببیند. در صورتی که شما چندین سزارین متعدد انجام داده باشید احتمال بروز آسیب ناشی از جراحی در شما بیشتر خواهد بود. در برخی موارد آسیب ناشی از سزارین به سایر ارگان ها سبب می شود فرد به انجام جراحی دیگری نیاز داشته باشد.
  • افزایش برخی خطرات در بارداری های آینده: بعد از انجام سزارین شما در بارداری های آینده با مشکلات بیشتری رو به رو خواهید بود (خطرات حاملگی بعد از سرازین). از جمله این مشکلات می توان به مشکلاتی در جفت مانند چسبیدن قسمتهایی از جفت به دیواره رحم در بارداری های بعدی اشاره کرد. ریسک پارگی رحم در زایمان بعدی وجود دارد؛ زیرا ممکن است محل برش سزارین قبلی حین وضع حمل پاره شود. بنابراین اگر قصد انجام زایمان واژینال را بارداری های بعدی داشته باشید در آن صورت با مشکلاتی رو به رو خواهید بود.
دکتر مریم ایرانفر

دکتر مریم ایرانفر

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
سرکار خانم دکتر مریم ایرانفر جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی عضو انجمن متخصصین زنان و زایمان شیراز  و همکار برنامه پزشک خانواده شهری می باشند.
 
تایید شده: توسط دکتر مریم ایرانفر
برگرفته از: وبسایت http://www.mayoclinic.org

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه