اگر در تعطیلات آخر هفته تصمیم دارید که به فضای باز بروید باید بدانید کنه ها در طول ماه های تابستان بسیار فعال هستند.
کوهنورادان، مسافران و باغبانان از جمله افرادی هستند که در خطر نیش کنه قرار دارند. کنه می توانند توسط موش ها نیز در نواحی مسکونی حمل شوند. در صورتی که هوای پاییز و زمستان ملایم باشد احتمال چسبیدن کنه ها نیز در آن فصول وجود خواهد داشت.
کنه ها می توانند هر جایی از بدن را نیش بزنند و اغلب در مکان های مرطوب و مو دار یافت می شوند. سازمان غذا و داروی آمریکا متذکر شده است کنه ها می توانند به مدت 24 تا 48 ساعت از میزبان خود تغذیه کنند تا بتوانند بیماری لایم را انتقال دهند.
در آمریکا واکسنی برای بیماری لایم و سایر بیماری هایی که در اثر کنه منتقل می شود وجود ندارد و شیوع این عفونت ها رو به افزایش است.
در سال 2015 حدود 40000 مورد ابتلا به بیماری لایم توسط سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری ها گزارش شد. مقامات بهداشتی بر این باورند که تعداد واقعی افراد مبتلا به بیماری لایم بیشتر از آمار به دست آمده است.
اغلب افرادی که به بیماری لایم آلوده می شوند به راش دچار می گردند. 20 درصد این افراد راش های متمایزی دارند. علائم بیماری لایم در بدن عبارت است از:
- درد ماهیچه ها و مفصل
- سردرد
- تب
- لرز
- خستگی
- غدد لنفاوی متورم
اگر بیماری لایم درست تشخیص داده نشود و فورا درمان نگردد می تواند به مفاصل، قلب و سیستم عصبی وارد شود. بعد از هفته ها و ماه ها علائم بیماری لایم در بدن بشرح زیر است:
- ریتم نامنظم قلب
- درد و تورم در مفاصل بزرگ مانند زانوها
- ناهنجاری هایی در سیستم عصبی
- آسیب دائمی به مفاصل
مقامات بهداشتی اصرار دارند افرادی که مشکوک به بیماری لایم هستند هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنند. برای تشخیص بیماری لایم آزمایشاتی وجود دارد از جمله می توان آزمایش خون انجام داد تا برخی آنتی بادی ها برای تشخیص بیماری لایم بررسی شود.
اما اگر آزمایشات تشخیصی مدتی بعد از نیش کنه انجام شود ممکن است نتایج مبهمی داشته باشد. سازمان غذا و دارو عنوان می کند بدن برای تولید آنتی بادی علیه عفونت حداقل به دو هفته زمان نیاز دارد.
در خیلی از موارد پزشکان درمان با آنتی بیوتیک را قبل از تکمیل نتایج تست ها توصیه می کنند. به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها افرادی که به منظور درمان بیماری لایم از آنتی بیوتیک ها استفاده می کنند معمولا بعد از دوره کوتاهی به طور کامل ریکاوری می شوند.
بهترین درمان، پیشگیری از ابتلا به بیماری لایم است. سازمان غذا و دارو نکاتی را توصیه می کند که برای پیشگیری از نیش کنه و پیشگیری از لایم موثر می باشد:
- از رفتن به مناطق بوته زار و علفزار مخصوصا در ماه های تابستان خودداری کنید.
- لباس رنگ روشن بپوشید زیرا کنه های سیاه رنگ به این ترتیب مشخص تر می شوند.
- پوشیدن شلوارهای بلند و بلوزهایی با آستین بلند هم چنین پوشدن کفش در فضاهای باز
- کشیدن جوراب ها روی شلوار
- استفاده از کلاه
- استفاده از ترکیبات دافع حشرات که حاوی DEET می باشد بر روی لباس ها و بخش هایی از پوست که لباس روی آن را نمی پوشاند.
- در حین پیاده روی از مسیر های باز و نه علفزارها حرکت کنید.
- تعویض لباس ها به محض ورود به خانه
- شستن و خشک کردن لباس ها در دمای های بالا
- بعد از ورود به منزل بدن خود را به لحاظ وجود کنه ها چک کنید.
حیوانات خانگی خود را نیز به لحاظ ابتلا به بیماری لایم کنترل کنید مخصوصا بیماری لایم در سگ شایع است. علائم بیماری لایم در حیوانات شامل تورم مفاصل، اندام ها، تب و از دست رفتن اشتها می باشد. برخی سگ های مبتلا به بیماری لایم به بیماری کشنده کلیه دچار می شوند.
سگ ها نیز همانند انسان ها باید به طور مرتب به لحاظ وجود کنه چک شوند و از نواحی آلوده به کنه دور نگاه داشته شوند. هم چنین برای محافظت سگ ها از بیماری لایم واکسن هایی موجود است. صاحبان سگ باید در مورد بیماری لایم در سگ و واکسن بیماری لایم برای سگ ها با دامپزشک مشورت کنند.