اگزما چیست؟
اگزما نامی است که بر گروهی از شرایط که موجب قرمزی، خارش و التهاب پوست می شوند، اطلاق می شود. اگزما یک مشکل پوستی بسیار شایع است. در واقع بیش ار 30 میلیون نفر در آمریکا به بیماری اگزما دچار هستند.
بیماری اگزما مسری نیست و شما در اثر تماس با فرد بیمار به این بیماری دچار نمی شوید. در حالی که علت اگزما به طور دقیق مشخص نیست، محققین معتقدند که افراد تحت تاثیر ترکیبی از محرک های ژنتیکی و محیطی به بیماری اگزما مبتلا می شوند. زمانی که یک محرک یا آلرژن داخلی یا خارجی سیستمی ایمنی را فعال می کند، پاسخ ایمنی موجب ایجاد التهاب می گردد. این التهاب موجب بروز علائم شایع در بیشتر انواع اگزما می شود.
در ادامه با انواع اگزما بیشتر آشنا می شویم. در حالی که انواع اگزما از یکدیگر قابل تمایز هستند، ممکن است فرد در یک زمان به چند نوع از بیماری اگزما دچار باشد. همه انواع اگزما موجب خارش و قرمزی می شوند اما برخی از آن ها علائمی چون ایجاد تاول، پوست ریزی را نیز به دنبال دارند.
شناسایی نوع اگزما و علائم و محرک های آن حائز اهمیت است؛ بدین ترتیب شما می توانید بهترین راه را برای کنترل و درمان اگزما انتخاب کنید. مراجعه به پزشک متخصص پوست مطمئن ترین راه برای تشخیص بیماری اگزما و نوع آن است.
انواع اگزما: درماتیت آتوپیک
درماتیت آتوپیک نوعی اگزما مزمن و التهابی است. درحالی که علت درماتیت آتوپیک به طور دقیق مشخص نیست. این نوع اگزما زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی فعالیت بیش از حدی در پاسخ به یک محرک یا آلرژی داخلی یا خارجی داشته باشد. این بیماری معمولا در کودکی و در شش ماه اول زندگی آغاز می شود. درماتیت آتوپیک ممکن است با گذشت زمان بهبود یافته و یا تشدید شود.
درماتیت آتوپیک بخشی از آتوپیک سه گانه (شامل آسم، درماتیت آتوپیک و تب یونجه) است. محققین معتقدند که افرادی با سابقه خانوادگی این نوع اگزما، آسم یا تب یونجه بیشتر در معرض ابتلا به درماتیت آتوپیک قرار دارند.
علائم درماتیت آتوپیک عبارتند از:
- پوست خشک و پوسته پوسته
- قرمزی
- خارش
- ترک هایی در پشت گوش ها
- راش در گونه ها، بازوها و ساق پاها
- زخم های باز، ترک خورده یا پوسته پوسته
انواع اگزما: درماتیت تماسی
درماتیت تماسی زمانی رخ می دهد که پوست در تماس با مواد محرک یا آلرژن ها قرار می گیرد. این حالت پوست را ملتهب کرده و موجب سوزش، خارش و قرمزی آن می گردد. انواع گوناگونی از درماتیت تماسی به عنوان نوعی از بیماری اگزما وجود دارد اما درماتیت تماسی تحریکی و درماتیت تماسی آلرژیک شایع ترین آن ها هستند. این نوع اگزما اغلب در دست ها یا بخش هایی از بدن که در تماس با عامل محرک قرار می گیرند ایجاد می شود. از جمله محرک های درماتیت تماسی شامل:
- حلال ها
- مواد شیمیایی صنعتی
- پاک کننده ها
- بخار ها
- دود سیگار
- رنگ ها
- سفید کننده
- غذاهای اسیدی
- محصولات مراقبت پوستی که حاوی الکل هستند.
- برخی از صابون ها و رائحه ها
- پشم
- آلرژن ها
علائم درماتیت تماسی شامل:
- قرمزی و راش
- سوزش یا تورم
- تاول هایی که ممکن است ترک بخورند.
انواع اگزما: اگزما دیس هیدروتیک
اگزما دیس هیدروتیک بیماری است که در آن تاول های کوچک و خارش دار در لبه های انگشتان دست ها و پاها و کف دست ها و پاها ایجاد می شوند. استرس، آلرژی ها، رطوبت یا قرارگیری در معرض نیکل و کبالت یا نمک های کرومیوم ممکن است موجب تشدید اگزما دیس هیدروتیک شوند. شیوع این نوع از اگزما در خانم ها دو برابر آقایان است.
علائم اگزما دیس هیدروتیک شامل:
- تاول های کوچک پر شده از مایع بر روی انگشتان دست ها و پاها
- خارش
- قرمزی
- پوسته ریزی
- درد
- ترک پوستی
انواع اگزما: درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک نوع مزمن از بیماری اگزما است که در نواحی از بدن که تعداد زیادی غدد تولید کننده چربی وجود دارند مانند پشت، بینی یا پوست سر ایجاد می شود. علت درماتیت سبورئیک به طور دقیق مشخص نیست در حالی که ژن ها و هورمون ها در ایجاد آن نقش دارند. میکروارگانیسم هایی چون مخمر که به طور طبیعی روی پوست سر زندگی می کند ممکن است عاملی برای این نوع از بیماری اگزما باشد. بر خلاف سایر انواع اگزما، این بیماری در نتیجه آلرژی بروز نمی کند. افراد در هر سنی (نوزادان) به درماتیت سبورئیک دچار شوند. این نوع بیماری اگزما در آقایان شیوع بیشتری دارد.
افراد مبتلا به بیماری هایی که سیستم ایمنی و عصبی را تحت تاثیر قرار می دهند مانند ایدز و پارکینسون، در معرض خطر بالای ابتلا به درماتیت سبورئیک قرار دارند. این بیماری اغلب در پوست سر ظاهر می شود؛ جایی که ممکن است موجب ایجاد پوسته های خشک (شوره) تا پوسته های زرد و چرب به همراه پوست قرمز شود. ممکن است نواحی دیگری از بدن که چرب هستند مانند صورت، بالای سینه و پشت دچار درماتیت سبورئیک شوند.
علائم درماتیت سبورئیک شامل:
- قرمزی
- پوست متورم و چرب
- پوسته های زرد یا سفید
انوع اگزما: درماتیت استاز
درماتیت استاز همچنین درماتیت گرانشی، اگزما ونوس و درماتیت استاز ونوس نیز نامیده می شود. این نوع بیماری اگزما زمانی ایجاد می شود که مشکلی در سیاهرگ ها وجود داشته باشد و فشار بالا رود. این فشار موجب نشت مایع از سیاهرگ ها به داخل پوست و بروز درماتیت استاز می گردد. علائم درماتیت استاز شامل:
- تورم اطراف مچ پاها
- قرمزی
- پوسته ریزی
- خارش
- درد
علائم این نوع اگزما در حالت های شدید شامل:
- ترشح
- زخم های باز و ترک خورده
- عفونت
انواع اگزما: درماتیت نومولار
اگزما یا درماتیت نومولار نوع شایعی از بیماری اگزما است که در هر سنی ایجاد می شود. این بیماری بسیار متفاوت از اگزما معمول است و درمان آن نیز دشوار تر است. افراد مبتلا به درماتیت نومولار دچار لکه های سکه ای شکل در پوست خود می شوند که در اثر محرک هایی چون نیش حشرات، واکنش به التهاب پوستی یا خشکی پوست در زمستان ظاهر می گردند.
علائم درماتیت یا اگزما نومولار شامل:
- لکه های گرد و سکه ای شکل
- خارش
- پوست خشک و پوسته پوسته
- زخم های باز و مرطوب