در طول تست آلرژی پوستی، پوست در معرض عوامل آلرژی زا (آلرژن) قرار می گیرد و سپس علائم واکنش حساسیتی مشاهده می شود. بر اساس سابقه پزشکی تست های آلرژی می تواند تایید کند آیا ماده خاصی که پوست در معرض آن قرار گرفته است سبب بروز علائم حساسیت گردیده است یا خیر.
تست آلرژی پوستی چرا انجام می شود؟
اطلاعات حاصل از تست های آلرژی می تواند به ایجاد برنامه درمانی به منظور رفع آلرژی کمک کند (ایمونوتراپی).
تست های آلرژی به طور گسترده استفاده می شود تا شرایط آلرژیک یا حساسیت تشخیص داده شود. برخی شرایط حساسیتی عبارت است از:
- تب یونجه (allergic rhinitis)
- آسم آلرژیک
- درماتیت (اگزما)
- آلرژی غذایی
- آلرژی به نیش زنبور
- آلرژی به لاتکس
تست های آلرژی پوستی عموما برای افراد بالغ و کودکان (تست آلرژی کودکان) در تمام بازه های سنی انجام شده و بی خطر است. در برخی شرایط خاص انجام تست آلرژی توصیه نمی شود.
در موارد زیر انجام تست آلرژی توصیه نمی شود:
- تب یونجه منجر به بروز واکنش آلرژیک شدید می شود: شما ممکن است به برخی مواد حساسیت داشته باشید به نحوی که مقدار اندک آن ها می تواند منجر به ایجاد واکنش های خطرناکی در شما شود (آنافیلاکسی).
- مصرف داروهایی که بتواند با نتیجه تست آلرژی تداخل داشته باشد: داروهایی مانند آنتی هیستامین ها، داروهای آنتی دپرشنت و برخی داروهایی که برای معده استفاده می شود در این دسته قرار دارند.
- ابتلا به برخی شرایط پوستی: اگر اگزما یا پسوریازیس شدید بخش زیادی از پوست بازوها و کمر را فراگرفته باشد امکان انجام تست آلرژی نیست.
آزمایش خون می تواند در شرایطی که امکان انجام تست آلرژی پوستی وجود ندارد انجام شود. آزمایش خون به اندازه تست آلرژی پوستی متداول نیست زیرا حساسیت کمتری دارد، هم چنین هزینه آن نیز بیشتر است.
به طور کلی تست آلرژی پوستی برای تشخیص آلرژی مفید می باشد. اما تشخیص آلرژی های غذایی پیچیده است (تست آلرژی غذایی) و ممکن است به انجام تست های بیشتری نیاز باشد.
خطرات انجام تست آلرژی چیست؟
شایع ترین اثرات جانبی تست آلرژی عبارت است از:
- تورم اندک
- قرمزی
- کمی خارش
- برآمدگی (کهیر).
کهیرها در طول تست قابل توجه هستند. در برخی افراد قرمزی و خارش ممکن است چند ساعت بعد از انجام تست آلرژی ادامه داشته باشد.
به ندرت پیش می آید که انجام تست آلرژی منجر به واکنش آلرژیک شدید شود. انجام تست آلرژی در مطب مجهز به خدمات اورژانس بسیار حائز اهمیت می باشد.
آمادگی برای انجام تست آلرژی:
قبل از انجام تست آلرژی پوستی، پزشک سوالاتی را در مورد سابقه پزشکی و علائم حساسیت شما و راه معمول برای درمان آن ها خواهد پرسید. پاسخ ها به پزشک کمک خواهد کرد تا بداند آیا سابقه آلرژی در خانواده شما وجود دارد یا خیر. پزشک برای بررسی موارد بیشتر معاینه ای فیزیکی انجام خواهد دارد.
قبل از انجام تست آلرژی داروهای مصرفی خود را برای پزشک لیست کنید. برخی داروها واکنش های آلرژیک را سرکوب می کند و مانع از به دست آوردن نتایج دقیق می شود. برخی داروها نیز ریسک بروز عوارض آلرژیک شدید را افزایش می دهد.
از آن جایی که دفع داروهای مختلف از بدن سرعت متفاوتی دارد پزشک ممکن است قطع مصرف برخی داروها را تا 10 روز توصیه کند.
داروهایی که منجر به تداخل در تست آلرژی می شود عبارتند از:
- داروهای نسخه ای مانند levocetirizine و desloratadine
- آنتی هیستامین هایی مانند لوراتادین، دیفن هیدرامین، کلرفنیرامین، سیتریزین و فکسوفنادین.
- داروهای ضد افسردگس سه حلقه ای مانند نورتریپتیلین و دسیپرامین.
- برخی داروهایی که برای مشکلات معده استفاده می شود مانند سایمتیدین و رانیتیدین.
- داروهای آسم مانند omalizumab. این دارو می تواند در نتایج تست دخالت داشته باشد، تاثیر این دارو حتی تا شش ماه بعد از قطع مصرف آن نیز بر نتایج تاثیر خواهد داشت.
تست آلرژی چگونه انجام می شود؟
تست آلرژی پوستی معمولا در مطب پزشک انجام می شود. انجام تست حدود 20 تا 40 دقیقه به طول می انجامد. برخی تست های آلرژی واکنش های آلرژیک فوری را نشان می دهند. برخی تست ها نیز واکنش های آلرژیک طولانی تری را نشان می دهد که ممکن است چند روز بعد اتفاق بیفتد.
تست آلرژی پوستی پریک:
تست آلرژی پوستی پریک Skin prick که به آن پانکچر نیز گفته می شود واکنش های آلرژیک فوری را چک می کند. تست پریک یا پانکچر برای بررسی آلرژی به آلاینده ها، حیوانات خانگی، گرد و غبار و غذاها انجام می شود. در افراد بالغ تست پریک معمولا روی ساعد انجام می شود. تست پریک در کودکان روی بخش بالایی کمر انجام می شود.
تست های آلرژی دردناک نیست. در تست پریک از سوزنی استفاده می شود که به سطحی از پوست نفوذ می کند. خونریزی ایجاد نخواهد شد اما ممکن است کمی دردناک باشد.
بعد از پاک کردن، محل انجام تست پریک را مشخص کرده و قطره ای از عصاره آلرژن زا روی آن قرار می دهد. با استفاده از لانست عصاره وارد سطح پوست می شود. برای هر آلرژن از یک لانست جدید استفاده می شود.
برای بررسی این که آیا واکنش نرمال بوده است یا خیر دو ماده دیگر نیز در سطح پوست قرار می گیرد:
- هیستامین: در اغلب افراد این ماده سبب بروز پاسخ پوستی می شود.
- گلیسرین و سالین: اغلب افراد به این مواد واکنش نشان نمی دهند. اگر به سالین یا گلیسرین واکنش نشان دادید در این صورت شما پوست حساسی خواهید داشت. نتایج باید با احتیاط تفسیر شود و از تشخیص آلرژی کاذب پرهیز شود.
حدود 15 دقیقه بعد از انجام تست پریک، پرستار پوست شما را به لحاظ واکنش های آلرژیک بررسی خواهد کرد. اگر شما به یکی از مواد تست شده واکنش دادید در محل تست آلرژی کهیرهایی ایجاد می شود که همانند نیش پشه است. پرستار کهیرها را اندازه گیری خواهد کرد.
بعد از ثبت نتایج تست آلرژی، پوست با الکل پاک خواهد شد.
تست آلرژی پوستی تزریقی:
این نوع از تست آلرژی با استفاده از سوزن انجام می شود و کمی از عصاره آلرژن روی پوست بازو تزریق می شود. محل تزریق بعد از 15 دقیقه بازبینی می شود. این تست برای بررسی آلرژی به نیش زنبور و یا پنی سیلین انجام می شود.
تست آلرژی پچ:
تست آلرژی پچ معمولا انجام می شود تا بررسی گردد آیا ماده ای خاص سبب تحریک آلرژیک پوست خواهد شد یا خیر (درماتیت تماسی). پچ ها می توانند واکنش های تاخیری را نشان دهند که ممکن است چند روز به طول انجامند.
تست پچ به سوزن نیازی نخواهد داشت. آلرژن از طریق پچ وارد پوست خواهد شد. در طول تست آلرژی پچ، پوست به مدت 20 تا 30 دقیقه در معرض مواد قرار خواهد گرفت که می تواند سبب درماتیت تماسی شود. این موارد عبارتند از:
- لاتکس
- داروها
- عطر
- رنگ مو
- فلزات
- رزین
- مواد نگهدارنده.
پچ به مدت 48 ساعت روی بازوی شما قرار خواهد گرفت. در طول این زمان شما باید از حمام رفتن و تعریق زیاد بپرهیزید. وقتی به مطب دکتر بازگردید پچ ها برداشته خواهد شد. پوست تحرک شده در محل پچ می تواند نشان دهنده آلرژی باشد.
نتایج تست آلرژی:
نتیجه تست آلرژی همان لحظه در مطب مشخص می شود. بجز تست پچ که ممکن است چند روز به طول انجامد. نتیجه مثبت بدان معنی است که شما به ماده ای خاص آلرژی دارید. کهیرهای بزرگتر معمولا درجه بیشتری از حساسیت را نشان می دهد. تست منفی بدان معناست که شما احتمالا به ماده ای خاص آلرژی ندارید.
به خاطر داشته باشید که تست های آلرژی همیشه دقیق نیستند. برخی اوقات نتیجه تست آلرژی مثبت کاذب می باشد و یا ممکن است منفی کاذب باشد. شما ممکن است بسته به موقعیت پاسخ متفاوتی به تست های آلرژی مشابه دهید. ممکن است در طول تست آلرژی نسبت به یک ماده واکنش مثبتی نشان دهید اما در روزی دیگر نسبت به همان تست واکنشی نشان ندهید.
برنامه درمانی آلرژی یا حساسیت عبارت است از:
- دارو درمانی
- ایمونوتراپی
- تغییراتی در محیط زندگی و محل سکونت
- تغییراتی در رژیم غذایی
با استفاده از نتایج تست آلرژی موارد آلرژن در مورد شما شناخته می شود و برنامه درمانی به کنترل شرایط کمک می کند و شما خواهید توانست علائم آلرژی را حذف کرده و یا کاهش دهید.
به طور کلی تست آلرژی روشی تشخیصی برای شناسایی واکنش های آلرژیک است. بروز برخی موارد مانع از انجام تست های آلرژی می شود. برای مثال زمانی که فرد به تب یونجه دچار است احتمال بروز برخی واکنش های خطرناک وجود دارد. هم چنین مصرف برخی داروها مانند آنتی هیستامین ها نیز ممکن است بر نتایج تست آلرژی تاثیر داشته باشد. در این مورد قبل از انجام تست آلرژی پزشک شما را یاری خواهد داد.
انواع تست آلرژی پوستی عبارت است از:
- پانکچز
- تزریقی
- پچ