گرانولوم آنولار علائم، علل، تشخیص و درمان
گرانولوم آنولار چیست؟ گرانولوم آنولار نوعی بیماری پوستی است که اغلب شامل ضایعاتی برآمده به رنگ پوست و یا قرمز رنگ می باشد که الگویی حلقه ای را معمولا روی دست ها و پاها ایجاد می کند.
علت دقیق گرانولوم آنولار مشخص نیست. گرانولوم آنولر می تواند در اثر آسیب های اندک پوستی و یا مصرف برخی داروها ایجاد شود. برخی انواع بیماری گرانولوم آنولر افراد بالغ را تحت تاثیر قرار می دهد و برخی انواع آن کودکان را دچار می کند.
در اغلب موارد گرانولوم انولار با خارش و درد همراه نیست و درمانی برای آن لازم نخواهد بود. ضایعات معمولا خود به خود و ظرف دو سال از بین می روند. اگر شما از ظاهر پوست خود ناراحت باشید در آن صورت پزشک می تواند داروهایی را برای شما نسخه کند که فرایند ناپدید شدن ضایعات گرانولوم آنولار را تسریع می کند.
علائم گرانولوم آنولر
علائم گرانولوم آنولر می تواند متنوع باشد:
- گرانولوم آنولار لوکالیزه: این نوع شایع ترین نوع بیماری گرانولوم آنولر می باشد. محدوده ضایعات به صورت دایره یا نیم دایره با ضخامت حدود دو اینچ (پنج سانتی متر) می باشد. گرانولوم آنولار لوکالیزه اغلب در دست ها، پاها، مچ دست و پای افراد بالغ جوان مشاهده می شود.
- گرانولوم آنولار منتشر یا جنرالیزه: حدود 15 درصد افرادی که به گرانولوم آنولر دچار هستند ضایعاتی دارند که در بخش زیادی از بدن منتشر می باشند و شامل ضایعاتی در تنه، بازوها و پاها می شوند. این نوع از بیماری گرانولوم آنولر می تواند با خارش همراه باشد. این نوع در افراد بالغ دیده می شود.
- گرانولوم آنولار زیر پوست: این نوع کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد و گرانولوم آنولار زیرپوستی نامیده می شود. این نوع از گرانولوم آنولر بثورات بی دردی را زیر پوست ایجاد می کند. این بثورات کمتر از 3.5 سانتی متر ضخامت دارد و روی دست ها، سینه ها و پوست سر ظاهر می شود.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر در پوست خود شاهد ضایعات قرمز رنگی با الگوهای حلقوی بودید که ظرف چند هفته از بین نرفت باید به پزشک مراجعه کنید.
علت بیماری گرانولوم آنولر
علت دقیق بیماری گرانولوم آنولر مشخص نمی باشد اما در برخی افراد وجود برخی شرایط می تواند منجر به ایجاد گرانولوم آنولار شود:
- نیش حشرات و حیوانات
- عفونت هایی مانند هپاتیت
- تست های پوستی توبرکولین
- واکسیناسیون
- قرار گرفتن در معرض خورشید
- سایر آسیب های خفیف پوستی
بیماری گرانولوم آنولر مسری نمی باشد.
فاکتورهای خطر در گرانولوم آنولار
گرانولوم آنولر با بیماری هایی مانند دیابت یا بیماری های تیروئیدی ارتباط دارد.
تشخیص گرانولوم آنولار
پزشک گرانولوم انولار را با معاینه پوست آسیب دیده تشخیص می دهد. پزشک می تواند نمونه کوچکی از پوست را برداشته و زیر میکروسکوپ معاینه کند.
آمادگی برای ملاقات با پزشک
شما احتمالا ابتدا به سراغ پزشک عمومی خواهید رفت. پزشک عمومی شما را احتمالا به متخصص پوست یا درماتولوژیست ارجاع خواهد داد. قبل از ملاقات با پزشک می توانید لیستی از پاسخ ها را برای برخی سوالات فراهم کنید:
- آیا اخیرا در مواجه با حیوان جدیدی قرار گرفته ام؟
- آیا یکی از اعضای خانواده یا دوستان من علائم مشابه این چنینی را داشته است؟
- چه داروها و مکمل هایی را به طور مرتب استفاده می کنم؟
چه انتظاراتی باید از پزشک داشته باشیم:
پزشک احتمالا تعدادی سوالات را از شما خواهد پرسید. آمادگی پاسخ گویی به آن ها را داشته باشید. برخی پرسش های احتمالی پزشک در ارتباط با گرانولوم آنولار عبارت است از:
- این علائم چه زمانی برای اولین بار آغاز شدند؟
- آیا راش ها سبب ناراحتی شما می شود؟ آیا با خارش همراه است؟
- آیا این علائم در طول زمان بدتر شده یا ثابت باقی مانده است؟
- آیا دارو یا کرم خاصی را برای این شرایط استفاده کرده اید؟
- آیا چیزی وجود دارد که علائم شما را بدتر یا بهتر کند؟
- آیا به بیماری هایی مانند دیابت یا مشکلات تیروئیدی دچار هستید؟
درمان بیماری گرانولوم آنولر
در اغلب موارد اقدامی برای درمان گرانولوم پوستی لازم نمی باشد. اغلب ضایعات ظرف چند ماه از بین می روند و به ندرت بیش از دو سال به طول می انجامند. اگر ظاهر پوست شما را آزار می دهد پزشک می تواند برخی گزینه های زیر را به شما پیشنهاد دهد:
- کرم ها یا پمادهای کورتیکواستروئیدی: محصولات نسخه ای قوی می توانند ظاهر ضایعات ناشی از گرانولوم آنولار را بهبود بخشد و روند محو شدن آن ها را تسریع کند. پزشک ممکن است شما را به نحوی راهنمایی کند که کرم را با بانداژی مناسب و یا پچ چسبنده استفاده کنید به این ترتیب اثربخشی درمان افزایش می یابد.
- کورتیکواستروئیدهای نسخه ای: اگر ضایعات پوستی گرانولوم انولار ضخیم تر باشد و علائم شما بیشتر باشد در آن صورت پزشک ممکن است برای درمان گرانولوم پوستی کورتیکواستروئیدها را مستقیما به داخل ضایعات تزریق کند تا روند محو شدن آن ها را سرعت دهد.
- فریز کردن ضایعات گرانولوم آنولار: استفاده از نیتروژن مایع در نواحی تحت درمان می تواند به رفع ضایعات کمک کند و رشد پوست جدید را تحریک کند.
- نور درمانی: برخی اوقات قرار دادن ضایعات گرانولوم آنولار در معرض انواع نورها می تواند مفید باشد. برخی درمان های لیزری می تواند برای برخی افراد موثر باشد.
- داروهای خوراکی: در موارد شدید مخصوصا زمانی که ضایعات در حال گسترش می باشد پزشک ممکن است آنتی بیوتیک، داروهای ضد مالاریا و یا داروهایی را تجویز کند که مانع از واکنش های سیستم ایمنی شوند.