تعریف:

سندرم آشرمن (Asherman syndrome) به تشکیل بافت های زخمی در حفره رحم اشاره دارد. این مشکل اغلب بعد از جراحی رحم ایجاد می شود. سندرم آشرمن، سندرم بسیار نادری است. در اغلب موارد زمانی که فرد چندین بار اتساع و کورتاژ (dilatation and curettage) یا D&C انجام می دهد به این شرایط دچار می گردد. عفونت شدید لگنی که به جراحی ارتباطی ندارد می تواند منجر به بروز سندرم آشرمن شود. عوارض رحمی مربوط به این عفونت ها کمتر شایع است. 

علائم:

چسبندگی ها ممکن است سبب بروز آمنوره (آمنوره به فقدان دوران قاعدگی اشاره دارد)، سقط مکرر و ناباروری شود. البته بروز این علائم می تواند علت های دیگری نیز داشته باشد. اگر این علائم بعد از D&C یا سایر جراحی های مربوط به رحم ایجاد شود، می توان گفت ممکن است سندرم آشرمن وجود داشته باشد.

ارزیابی ها و آزمایشات:

در اغلب موارد معاینه لگن به شناسایی این سندرم کمکی نمی کند.

ارزیابی ها و آزمایشات احتمالی شامل:

  • هیسترسکوپی (Hysteroscopy)
  • Hysterosonogram
  • تست اولتراسوند ترانس واژینال
  • آزمایش خون برای تشخیص سل (tuberculosis) یا شیستوزومیازیس (schistosomiasis)

درمان:

درمان عبارت از انجام جراحی به منظور بریدن و برداشتن ضایعات و بافت های اسکار است که اغلب با استفاده از هیسترسکوپی انجام می شود، در این روش از ابزارها و دوربین هایی استفاده می گردد که از طریق دهانه رحم وارد رحم می شود. بعد از برداشت اسکارها، حفره رحم باید باز نگاه داشته شود تا از عود ضایعات پیشگیری شود. پزشک ممکن است بالونی را در درون رحم به مدت چندین روز قرار دهد. در حین دوران بهبودی رحم، باید از استروژن استفاده کرد. هم چنین در صورت برزو عفونت باید از آنتی بیوتیک استفاده کرد.

پیش آگهی:

سندرم آشرمن با جراحی درمان می شود اما برخی اوقات انجام بیش از یک جراحی لازم خواهد بود. خانم هایی که به دلیل سندرم آشرمن نابارور شده اند بعد از درمان، قادر به باروری خواهند بود. بارداری موفق بستگی به شدت سندرم و سخت بودن درمان دارد. فاکتورهای دیگری نیز ممکن است در باروری و بارداری دخیل باشد.

عوارض:

عوارض ناشی از جراحی هیسترسکوپیک (hysteroscopic) معمولا نادر است اما در صورت بروز، این علائم شامل: خونریزی، پرفراژ رحم و عفونت لگنی خواهد بود.

در برخی موارد درمان سندرم آشرمن نمی تواند منجر به درمان ناباروری شود.

چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر پریودهای قاعدگی بعد از زایمان بازنگشت به پزشک مراجعه کنید. اگر نمی توانید بعد از 6 تا 12 ماه تلاش کردن باردار شوید حتما باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

پیشگیری:

در اغلب موارد سندرم آشرمن قابل پیش بینی و پیشگیری نیست.

برگرفته از: وبسایت http://www.Drugs.com
منبع: وبسایت http://www.health.harvard.edu

مطالب زیر را بخوانید

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه