1. هپاتیت B وC چه عفونت هایی هستند؟
  2. خطرات ناشی از عفونت هپاتیت B وC در طول بارداری چیست؟
  3. ویروس هپاتیتB چگونه منتقل می شود؟
  4. ویروس هپاتیت B حاد چیست؟
  5. عفونت هپاتیت B مزمن چیست؟
  6. آیا عفونت ویروسی هپاتیت B درمان می شود؟
  7. اگر باردار باشم و به عفونت هپاتیت B مبتلا شوم، چقدر احتمال دارد که این عفونت را به فرزندم منتقل کنم؟
  8. ویروس هپاتیت B چگونه به فرزندم آسیب می زند؟
  9. چگونه می توانم متوجه شوم که به هپاتیت B آلوده شده ام؟
  10. اگر نتایج تست برای ویروس هپاتیت B مثبت باشد، چه خواهد شد؟
  11. آیا ابتلا به هپاتیت B بر زایمان اثر خواهد گذاشت؟
  12. اگر به هپاتیت B آلوده باشم، می توانم به فرزندم شیر دهم؟
  13. اگر به هپاتیت B آلوده باشم چگونه می توانم از آلوده شدن فرزندم پیشگیری کنم؟
  14. اگر نتیجه تست فرزندم مثبت باشد، چه خواهد شد؟
  15. اگر من به هپاتیت B آلوده نباشم، چه وقت باید فرزندم را واکسینه کنم؟
  16. آیا می توان علیه هپاتیت C واکسینه شد؟
  17. ویروس هپاتیت C چگونه منتقل می شود؟
  18. علائم ابتلا به عفونت هپاتیت C چیست؟
  19. اگر به هپاتیت C آلوده باشم، چقدر احتمال دارد که این ویروس را به فرزندم منتقل کنم؟
  20. اگر به هپاتیت C آلوده باشم، چقدر بعد از زایمان، باید از فرزندم تست گرفته شود؟
  21. اگر به هپاتیت C آلوده باشم، آیا می توانم به فرزندم شیر دهم؟
  22. واژه نامه

هپاتیت B و C چه عفونت هایی هستند؟

هپاتیت B وC از جمله عفونت های خطرناکی هستند که بر کبد تاثیر می گذارد. هر دو این بیماری ها واگیردار است و منشا ویروسی دارد. هر دو این ویروس ها می تواند منجر به بیماری طولانی مدت و جدی شوند.

خطرات ناشی از عفونت هپاتیت B و C در طول بارداری چیست؟

ابتلا به این عفونت در خانم های باردار نه تنها خطراتی را برای فرد در پی دارد بلکه آنها می توانند این ویرس را به فرزند خود نیز منتقل کنند. خیلی از خانم های باردار خودشان هم نمی دانند که به چنین عفونتی دچارند زیرا در اغلب موارد این عفونت ها علامتی ندارد.

ویروس هپاتیت B چگونه منتقل می شود؟

ویروس هپاتیت B از طریق تماس مستقیم با مایعات بدن(مانند خون، مایع واژینال، مایع منی) فرد آلوده منتقل می شود. این اتفاق می تواند حین مقاربت جنسی محافظت نشده و یا استفاده از سوزن مشترک برای تزریق نیز اتفاق بیافتد. اگر مادر به هپاتیت B مبتلا باشد، فرزند متولد شده نیز به این عفونت مبتلا خواهد بود. اگر شما با فرد آلوده به هپاتیت B زندگی می کنید از طریق تماس با برخی وسایل که با مایع بدن فرد آلوده در تماس بوده مانند مسواک و یا تیغ ریش تراش، در خطر آلودگی قرار دارید. هپاتیت B از طریق تماس مستقیم با افراد و اشیا منتقل نمی شود. هپاتیت B از طریق شیردهی منتقل نمی شود.

ویروس هپاتیت B حاد چیست؟

ابتلا به عفونت هپاتیت B می تواند حاد یا مزمن باشد. عفونت حاد بیماری کوتاه مدت است که در طول 6 ماه بعد از آلوده شدن فرد بروز پیدا می کند و علام آن عبارت است از:

  • خستگی
  • از دست دادن اشتها
  • تهوع و استفراغ
  • زردی (زرد شدن پوست و چشم ها)
  • درد در ناحیه شکم
  • درد در ماهیچه ها و مفاصل

این عفونت می تواند طی چند هفته بدون درمان از بدن فرد پاک شود. افرادی که از این ویروس خلاصی می یابند نسبت به آن ایمن می شوند و دیگر به این ویروس مبتلا نمی گردند.

عفونت هپاتیت B مزمن چیست؟

تعداد کمی از افراد بالغ و خیلی از کودکان زیر 5 سال، که به هپاتبت B مبتلا می شوند هرگز از آن خلاص نمی شوند. به این نوع عفونت مزمن می گویند. این افراد ویروس را در کبد خود حفظ می کنند. به این افراد ناقل می گویند. بیشتر افرد ناقل علامت خاصی ندارند. تعداد کمی از افراد ناقل عوارض خطرناکی مانند سیروز و سرطان کبد دارند و حتی برخی نیز جان خود را از دست می دهند.

آیا عفونت ویروسی هپاتیت B درمان می شود؟

درمانی برای هپاتیت B وجود ندارد اما علائم بیماری می تواند کنترل و درمان شود. واکسن هایی برای پیشگیری از ابتلا به عفونت هپاتیت B وجود دارد. افرادی که اخیرا در تماس با کسانی بوده اند که به هپاتیت B مبتلا بوده اند و واکسینه نشده اند می توانند علاوه بر واکسن،hepatitis B immune globulin (HBIG) دریافت کنند. HBIG حاوی آنتی بادی هایی علیه این ویروس است و در برخی موقعیت های خاص می تواند ایمنی بیشتری را علیه عفونت ایجاد کند.

اگر باردار باشم و به عفونت هپاتیت B مبتلا شوم، چقدر احتمال دارد که این عفونت را به فرزندم منتقل کنم؟

خانم های باردار مبتلا به عفونت هپاتیت B مزمن به احتمال 90 درصد عفونت را به فرزند خود منتقل می کنند و در مورد خانم هایی که به عفونت حاد مبتلا هستند این احتمال بین 10 تا 20 درصد است.

ویروس هپاتیت B چگونه به فرزندم آسیب می زند؟

عفونت ویروسی هپاتیت B می تواند در کودکان شدیدتر باشد. این عفونت می تواند کبد آنان را به خطر بیاندازد. نوزادان آلوده به احتمال بیش از 90 درصد ناقل بیماری اند. آنها همچنین می توانند ویروس را به دیگران نیز منتقل کنند. این افراد وقتی بالغ می شوند، به احتمال 25 درصد در خطر مرگ ناشی از سیروز کبدی و یا سرطان کبد هستند.

چگونه می توانم متوجه شوم که به هپاتیت B آلوده شده ام؟

همه خانم های باردار برای هپاتیت B تست می دهند. تست های خونی متفاوتی برای هپاتیت B وجود دارد. این تست ها به شما نشان می دهند که آیا اخیرا به این ویروس آلوده شده اید یا این که ناقل ویروس هستید یا خیر. این تست ها همچنین به شما می گویند که آیا در گذشته به این ویروس مبتلا و نسبت به آن ایمن شده اید یا خیر.

اگر نتایج تست برای ویروس هپاتیت B مثبت باشد، چه خواهد شد؟

اگر نتایج تست شما نشان داد که شما به ویروس هپاتیت B مبتلا هستید، باید تست های بیشتری دهید تا عملکرد کبد و سلامت کلی بدن تان بررسی شود. فرزندان، شریک جنسی و همین طور سایر افرادی که با شما در تماس بوده اند نیز در خطر ابتلا به عفونت قرار دارند، به آنها نیز در مورد تست و واکسینه شدن باید توضیح داده شود.

آیا ابتلا به هپاتیت B بر زایمان اثر خواهد گذاشت؟

ابتلا به عفونت هپاتیت B بر نحوه زایمان تان تاثیری نخواهد داشت. اگر به این عفونت دچار باشید هم چنان می توانید زایمان طبیعی داشته باشید.

اگر به هپاتیت B آلوده باشم، می توانم به فرزندم شیر دهم؟

بله. اگر به ویروس هپاتیت B آلوده باشید می توانید به فرزندتان شیر دهید.

اگر به هپاتیت B آلوده باشم چگونه می توانم از آلوده شدن فرزندم پیشگیری کنم؟

در چند ساعت بعد از زایمان، فرزندتان اولین دوز واکسن هپاتیت B را دریافت می کند. یک شات HBIG نیز دریافت می کند. دو دوز بیشتر نیز در طول شش ماه بعدی دریافت می شود. بعد از اینکه مجموعه واکسن ها تکمیل شد، فرزندتان از لحاظ ابتلا به ویروس هپاتیت B تست خواهد شد.

اگر نتیجه تست فرزندم مثبت باشد، چه خواهد شد؟

اگر نتایج تست نشان دهد که فرزندتان به هپاتیت B آلوده است، نیاز به درمان های مستمر خواهد داشت. در این صورت فرزندتان باید به طور مستمر معاینه شود تا وضعیت سلامت کلی و کبد او ارزیابی شود.

اگر من به هپاتیت B آلوده نباشم، چه وقت باید فرزندم را واکسینه کنم؟

همه کودکان باید علیه ویروس هپاتیت B واکسینه شوند. اگر شما به هپاتیت B آلوده نباشید، فرزندتان باید قبل از ترک بیمارستان اولین دوز واکسن را دریافت کند. اگر چنین نشد، در طول دو ماه اول تولد فرزندتان باید این واکسن را دریافت کند. دوز یادآور نیز در طول 6 تا 18 ماهگی دریافت خواهد شد.

آیا می توان علیه هپاتیت C واکسینه شد؟

واکسیناسیونی علیه هپاتیت C وجود ندارد. اجتناب از برخی رفتارها تنها راه پیشگیری از این عفونت است. هپاتیت C در افرادی که در سال های 1945 تا 1965 به دنیا آمده بودند خیلی شایع بود، افرادی که در این گروه سنی قرار دارند باید از لحاظ ابتلا به عفونت هپاتیت C تست دهند.

ویروس هپاتیت C چگونه منتقل می شود؟

هپاتیت C از طریق تماس مستقیم با خون فرد آلوده منتقل می شود و می تواند در به اشتراک گذاری سوزن برای تزریق همچنین وسایل خانگی که در تماس مستقیم با خون فرد آلوده است، اتفاق بیافتد. کودک تازه متولد شده نیز می تواند به این عفونت مبتلا باشد اگر مادر در حین بارداری به این عفونت مبتلا باشد. این ویروس می تواند در مقاربت جنسی محافظت نشده نیز منتقل شود اما به این طریق سخت تر منتقل می شود. این ویروس از طریق تماس های تصادفی و یا شیردهی منتقل نمی شود.

علائم ابتلا به عفونت هپاتیت C چیست؟

علائم این عفونت مشابه با عفونت هپاتیت B است. این عفونت معمولا علائمی ندارد. برخلاف هپاتیت B ، بیشتر افراد بالغی که به هپاتیت C مبتلا هستند(75 تا 85 درصد) ناقل این ویروس هستند. بیشتر افراد ناقل به بیماری های کبدی طولانی مدتی مبتلا می شوند. تعداد کمی از افراد به سیروز کبدی، یا سرطان کبد و یا سایر شرایط وخیم و کشنده کبدی مبتلا می شوند.

اگر به هپاتیت C آلوده باشم، چقدر احتمال دارد که این ویروس را به فرزندم منتقل کنم؟

حدود 4 درصد خانم های مبتلا به عفونت هپاتیت C این ویروس را به فرزند خود منتقل می کنند. این ریسک بستگی به مقدار ویروس در خانم دارد و این که آیا فرد به عفونت HIV مبتلاست یا خیر.

اگر به هپاتیت C آلوده باشم، چقدر بعد از زایمان، باید از فرزندم تست گرفته شود؟

اگر شما به ویروس هپاتیت C آلوده باشید، فرزندتان حداقل در 18 ماهگی باید مورد تست قرار بگیرد.

اگر به هپاتیت C آلوده باشم، آیا می توانم به فرزندم شیر دهم؟

بله. مادران مبتلا به ویروس هپاتیت C می توانند به کودک خود شیر دهند.

واژه نامه

  • آنتی بادی: پروتئین هایی هستند که در خون تولید می شوند و نسبت به مواد خارجی مانند باکتری ها و ویروس هایی که منجر به عفونت می شوند، واکنش نشان دهند.
  • ناقل: افرادی که به ارگانیسم بیمار کننده مبتلا هستند اما علامت بالینی ندارند و می توانند بیماری را به فرد دیگر نیز منتقل کنند.
  • سیروز: بیماری که در اثر از دست رفتن سلول های کبدی ایجاد می شود، بافت کبد زخمی شده و عملکرد کبد مختل می شود.
  • (hepatitis B immune globulin (HBIG: ماده ای که می تواند ایمنی موقتی را علیه عفونت ناشی از هپاتیت B ایجاد کند.
  • زردی: به ساخته شدن بیلی روبین اشاره دارد که منجر به ایجاد ظاهری زرد رنگ می شود.
  • منی: مایع تولید شده توسط غدد جنسی مردان که حاوی اسپرم است.
برگرفته از: وبسایت http://www.acog.org

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه