برخی از داروها و مکمل های غذایی خاص می توانند به پوشش مری آسیب برسانند و موجب درد و سوزش سر دل شوند و برخی شدت بیماری رفلاکس معده به مری (Gastroesophageal reflux disease, GERD) را افزایش می دهند. بیماری رفلاکس معده به مری یک شرایط مزمن است که در آن اسید معده به سمت مری بالا می آید یا اصطلاحا رفلاکس می کند. این رفلاکس اسید معده موجب تحریک و التهاب پوشش مری بیمار می گردد.
سوزش سر دل چیست؟
سوزش سر دل احساس درد و سوزش در قفسه سینه درست در پشت استخوان جناغ سینه است. احساس درد همراه سوزش معمولا حین دراز کشیدن و خم شدن تشدید می شود. سوزش سر دل گاه به گاه بسیار شایع است و دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. بیشتر افراد می توانند ناراحتی ناشی از سوزش سر دل را با تغییراتی در شیوه زندگی خود و مصرف داروهای غیر نسخه ای کنترل کنند. در صورتی که این ناراحتی گوارشی مرتبا تکرار شده و در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند، می تواند نشانه ای از یک شرایط بالینی جدی تر باشد که به مراقبت پزشکی نیاز دارد.
داروها و مکمل های غذایی که می توانند به مری آسیب زده و موجب درد و سوزش سر دل شوند شامل موارد زیر هستند:
- آنتی بیوتیک ها مانند تتراسایکلین
- بیس فسفونات های خوراکی مانند آلندرونیت (فوزومکس)، ایباندرونیت (بونیوا) و ریزدرونیت (اکتونول)
- مکمل آهن
- کینیدین
- مسکن ها مانند ایبوپروفن (ادویل) و آسپیرین
- مکمل پتاسیم
بیماری رفلاکس معده به مری چیست؟
بیماری رفلاکس معده به مری زمانی اتفاق می افتد که اسید معده مرتبا به مری –لوله ای که غذا را از دهان به معده منتقل می کند_ باز می گردد. این بازگشت یا رفلاکس اسید معده موجب آسیب و تحریک پوشش مری می شود. بسیاری از افراد بازگشت اسید را در زمان های مختلف از زندگی خود تجربه کرده اند. بازگشت اسید در بیماری رفلاکس معده به مری خفیف، حداقل دو بار هفته اتفاق می افتد در حالی که در بیماری رفلاکس معده به مری متوسط تا شدید، این حالت حداقل یک بار در روز رخ می دهد.
داروها و مکمل های غذایی که موجب افزایش رفلاکس اسید معده و تشدید بیماری رفلاکس معده به مری می شوند شامل:
- آنتی کولینرژیک ها مانند اکسی بیوتینین (دیتروپانXL ) که برای مثانه پرکار و سندرم روده تحریک پذیر نسخه می شود.
- ضد افسردگی های سه حلقه ای (آمی تریپتیلین، دوکسپین و...)
- مهار کننده های کانال کلسیمی و نیترات ها که برای فشار خون بالا و بیماری قلبی مصرف می شوند.
- مخدر ها (اپیوئیدها) مانند کدئین، آن هایی که دارای هیدروکودون هستند و استامینوفن.
- پروژسترون
- کینیدین
- آرام بخش ها یا داروهای تسکین دهنده شامل بنزودیازپین ها مانند دیازپام (والیوم) و تمازپام (رستوریل)
- تئوفیلین
اگر شما به بیماری رفلاکس معده به مری مبتلا هستید در مورد داروهای مصرفی و تاثیر آن ها بر علائم شما، با متخصص گوارش مشورت کنید.