فیبروکیستیک سینه بیماری نیست و به تغییراتی در پستان اشاره دارد که ممکن است به درد پستان ها مخصوصا در دوران قبل از خونریزی قاعدگی بیانجامد. از راه های درمان فیبروکیستیک سینه تخلیه کیست و انجام جراحی را می توان عنوان کرد.

دروانا: 

 فیبروکیستیک سینه چیست؟

فیبروکیستیک سینه به صورت بافت هایی ناهنجار و یا طناب مانند در بافت پستان احساس می شوند. بیش از نیمی از خانم ها در برخی از مراحل زندگی تغییرات فیبروکیستیک سینه احساس می کنند. در حقیقت، متخصصین دیگر از اصطلاح بیماری پستان فیبروکیستیک استفاده نمی کنند و در عوض اصطلاح تغییرات فیبروکیستیک سینه و یا پستان های فیبروکیستیک را ترجیح می دهند؛ زیرا داشتن پستان های فیبروکیستیک اساسا به منزله بیماری در نظر گرفته نمی شود. تغییرات فیبروکیستیک پستانها معمولا نرمال در نظر گرفته می شود.

در بیشتر موارد خانم ها علائم فیبروکیستیک سینه را ظاهر نمی کنند. اما در برخی موارد خانم ها ممکن است احساس درد یا حساس شدن را مخصوصا در بخش بالایی و بیرونی پستان ها احساس کنند (درد فیبروکیستیک سینه). این علائم ممکن است قبل از شروع قاعدگی آزاردهنده باشد. در این شرایط انجام برخی اقدامات ساده می تواند به کاهش درد فیبروکیستیک سینه بیانجامد.

علائم فیبروکیستیک سینه عبارتند از:

  • وجود توده یا نواحی ضخیم شده که با بافت اطراف پستان ترکیب شده است.
  • احساس درد و حساسیت به لمس شدن در پستان ها
  • توده هایی در پستان که در طول چرخه های قاعدگی به لحاظ اندازه تغییراتی پیدا می کنند.
  • ترشحات غیر خونی و به رنگ سبز یا قهوه ای تیره که بدون فشار تخلیه می شوند.
  • تغییراتی در پستان ها که در هر دو پستان مشابه می باشد.
  • افزایش ماهانه در درد پستان مخصوصا در قبل از دوران قاعدگی

تغییرات فیبروکیستیک پستان ها معمولا در سنین 20 تا 50 سالگی اتفاق می افتد و به ندرت خانم ها در دوران بعد از یائسگی دچار تغییرات فیبروکیستیک سینه ها می شوند، مگر آن که تحت هورمون درمانی قرار داشته باشند.

اغلب تغییرات فیبروکیستیک پستان ها نرمال در نظر گرفته می شود. اما در موارد زیر حتما با پزشک تماس بگیرید:

  • زمانی که متوجه توده ای جدید در پستان های خود می شوید یا زمانی که بخشی از نواحی پستان برجسته می شود.
  • بخش خاصی از سینه دچار درد مداوم می باشد یا درد در آن ناحیه ممکن است تشدید شود.
  • تغییرات دائمی در پستان ها که حتی بعد از پریود نیز ادامه خواهد داشت

علت دقیق ایجاد فیبروکیستیک پستان ها چندان روشن نیست، اما متخصصین احتمال می دهند که شاید هورمون های باروری و مخصوصا استروژن در این میان نقشی داشته باشند.

نوسانات هورمونی که در بازه های چرخه های قاعدگی اتفاق می افتد ممکن است سبب ناراحتی و تورم در پستان ها شود. پستان هایی که دچار تغییرات فیبروکیستیک هستند قبل از شروع قاعدگی دردناک می شوند و پس از آن درد فروکش می کند. زمانی که بافت سینه های فیبروکیستیک را زیر میکروسکوپ بازبینی می کنیم موارد زیر را در خواهیم یافت:

  • کیسه های بیضی شکل و یا گرد که پر از مایع می باشند.
  • بافت فیبروز برجسته
  • رشد بیش از حد سلول ها در مجرای شیر (هایپرپلازی)
  • بزرگ شدن لوبول های سینه (آدنوز)

باید یادآوری کرد داشتن تغییرات فیبروکیستیک پستان ها به این معنا نیست که ریسک ابتلا به سرطان سینه در افراد افزایش خواهد یافت.

تشخیص پستان های فیبروکیستیک با استفاده از معاینه بالینی پستان، ماموگرافی، سونوگرافی، آسپیراسیون با استفاده از سوزنی نازک و بیوپسی پستان انجام خواهد گرفت.

درمان فیبروکیستیک سینه

اگر فرد علائم بالینی نداشته باشد یا اگر علائم فیبرویستیک سینه خفیف باشد، نیازی به درمان وجود نخواهد داشت. در صورتی که درد فیبروکیستیک سینه شدید بوده و با تورم توام شود در این صورت ممکن است انجام برخی درمان ها ضروری باشد.

راه های درمان فیبروکیستیک سینه عبارتند از:

  • آسپیراسیون با استفاده از سوزنی نازک: پزشک می تواند با استفاده از سوزنی بسیار نازک مایع داخل کیست را تخلیه کند. برداشت مایع می تواند به کاهش درد و ناراحتی بیانجامد.
  • انجام جراحی: در موارد نادر اگر بعد از انجام آسپیراسیون مشکل برطرف نگردید، در این شرایط برای برداشت توده ای که شبیه به کیست می باشد به انجام جراحی نیاز خواهد بود.

انتخاب های درمانی برای کاهش درد فیبروکیستیک سینه عبارتند از:

  • مصرف مسکن های ضد درد که به صورت غیر نسخه ای نیز تهیه می شوند، مانند استامینوفن یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و یا برخی داروهای نسخه ای.
  • کنتراسپتیوهای خوراکی: این ترکیبات هورمون های چرخه ای که در ایجاد تغییرات فیبروکیستیک پستان ها موثر هستند را کاهش می دهد.

درمان های خانگی بیماری فیبروکیستیک سینه

شما می توانید برای رفع علائم و درد فیبروکیستیک سینه یکی از گزینه های زیر را امتحان کنید:

  • در صورت امکان از لباس های زیر مناسب استفاده کنید.
  • در طول انجام ورزش، در حین خوابیدن و مخصوصا زمانی که پستان ها بیش از حد حساس می شوند از سوتین های ورزشی مناسب استفاده کنید.
  • مصرف کافئین را محدود کنید. بسیاری از خانم ها گزارش کرده اند کاهش مصرف کافئین در کاهش ناراحتی های ناشی از فیبروکیستیک پستان ها موثر بوده است. اما مطالعاتی که در مورد تاثیر کافئین در درد پستان ها و سایر علائم مربوط به چرخه های قاعدگی انجام شده است بی نتیجه مانده است.
  • کاهش مقدار چربی در رژیم غذایی که سبب کاهش درد فیبروکیستیک سینه می گردد.
  • کاهش یا توقف هورمون درمانی مخصوصا اگر در دوران بعد از یائسگی قرار داشته باشید. اما به خاطر داشته باشید قبل از اعمال هر گونه تغییری باید با پزشک مشورت کنید.
  • استفاده از پدهای حرارتی یا بطری آب گرم برای تخفیف ناراحتی ناشی از فیبرویستیک سینه

سایر گزینه های درمانی

ویتامین ها و مکمل ها غذایی می تواند علائم فیبروکیستیک سینه را در برخی خانم ها کاهش دهد. در مورد استفاده از گزینه های زیر می توایند با پزشک خود مشورت کنید:

  • روغن گل مغربی: این مکمل می تواند تغییراتی را در تعادل اسیدهای چرب در سلول های شما ایجاد کند و به این ترتیب می تواند درد ناشی از بیماری فیبروکیستیک سینه را کاهش دهد.
  • ویتامین ایی: تحقیقات اولیه نشان داد که ویتامین ایی می تواند تاثیرات احتمالی را بر درد فیبروکیستیک سینه در خانم هایی داشته باشد که در دوران قبل از یائسگی قرار دارند. در یکی از تحقیقات انجام شده 200 واحد ویتامین ایی روزی دو بار به مدت دو ماه به افراد داده شد. این افراد به طور دوره ای دچار درد در ناحیه پستان ها بودند. این افراد بعد از دو ماه، بهبودی در علائم فیبروکیستیک سینه را تجربه کردند اما بعد از چهار ماه تاثیرات بیشتری نشان داده نشد.

در مورد افراد بالای 18 سال، خانم های باردار و خانم های شیرده حداکثر دوز ویتامین ایی برای مصرف روزانه 1000 میلی گرم می باشد. اگر قصد دارید برای درد پستان از مکمل ویتامین ایی استفاده کنید، در صورتی که پس از چند ماه بهبودی مشاهده نکردید مصرف آن را قطع کنید. در هر نوبت سعی کنید تنها از یک مکمل استفاده کنید تا متوجه شوید کدام یک به تخفیف درد ناشی از بیماری فیبروکیستیک سینه در شما کمک خواهد کرد و کدام برای شما مفید نخواهد بود.

 

برگرفته از: وبسایت http://www.mayoclinic.org

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه