احتمال وقوع 5 نوع سرطان عمده در مسیر دستگاه تناسلی خانم ها وجود دارد: سرطان تخمدان، دهانه رحم، رحم، واژن و ولوو. متخصص زنان شما را در انجام غربالگری های لازم به منظور پیشگیری از ابتلا به این سرطان ها یاری خواهد داد. در ادامه مقاله مواردی را پیرامون عوامل خطر سرطان تخمدان بررسی خواهیم کرد.
مروری بر سرطان تخمدان: تعریف
به طور کلی سرطان به تقسیم و رشد بی رویه سلول ها اشاره دارد. اگر سلول های سرطانی در تخمدان مشخص شوند فرد به سرطان تخمدان مبتلا خواهد بود و احتمال انتشار سرطان تخمدان به سایر ارگان های بدن وجود دارد. خانم ها دارای دو تخمدان می باشند که در ارگان لگن و در طرفین رحم قرار دارد. تخمدان ها مسئول ساختن تخمک ها می باشند. اگر سرطان تخمدان در مراحل اولیه تشخیص داده شود در آن صورت درمان سرطان تخمدان بسیار موثر خواهد بود.
مروری بر سرطان تخمدان: عوامل خطر سرطان تخمدان
راهی برای تشخیص سرطان تخمدان وجود ندارد. اغلب خانم های مبتلا به این بیماری سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان تخمدان ندارند. عوامل خطر سرطان تخمدان عبارت است از:
- افزایش سن (حدود 90 درصد افراد مبتلا به سرطان تخمدان بالای 40 سال می باشند)
- داشتن بستگان مبتلا به سرطان تخمدان (افرادی مانند مادر، خواهر، خاله یا عمه، مادربزرگ) از طرف مادری یا پدری
- سابقه ابتلا به سرطان سینه، رحم یا کولورکتال
- عدم بچه دار شدن یا دشواری در بارداری
- ابتلا به آندومتریوز (آندومتریوز بیماری است که طی آن بافت داخلی دیواره رحم به خارج از آن رشد می کند)
ابتلا به عوامل خطر سرطان تخمدان لزوما به معنی ابتلا به این بیماری نمی باشد. متخصص زنان در ارزیابی علل بروز علائم نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
مروری بر سرطان تخمدان: علائم
ابتلابه این بیماری ممکن است علائم زیر را به دنبال داشته باشد:
- خونریزی واژینال (مخصوصا در خانم هایی که در دوران بعد از یائسگی قرار دارند) یا ترشحات غیر نرمال واژن
- درد یا احساس فشار در لگن یا نواحی شکم (زیر شکم و بین استخوان های مفصل لگن)
- کمر درد
- نفخ
- دشواری در غذا خوردن و احساس سریع سیری
- نیاز شدید به ادرار کردن یا یبوست
اگر دچار خونریزی های غیر نرمال واژن می شوید فورا به متخصص زنان خود مراجعه کنید. همواره به خاطر داشته باشید اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود درمان آن موفقیت آمیز تر خواهد بود.
مروری بر سرطان تخمدان: پیشگیری
راه شناخته شده ای برای پیشگیری سرطان تخمدان در دست نمی باشد. اما برخی موارد احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش می دهد:
- استفاده از قرص های ضد بارداری به مدت بیش از 5 سال
- انجام زایمان
- بستن لوله های فالوپ، خارج کردن هر دو تخمدان ها و هیسترکتومی
- شیردهی (برخی تحقیقات نشان داده است شیردهی به مدت یک سال یا بیش از آن احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد)
هیچ تستی به منظور غربالگری سرطان تخمدان درخانم هایی که عوامل خطر سرطان تخمدان را ندارند در دست نیست. به خاطر داشته باشید انجام پاپ اسمیر شما را علیه ابتلا به این سرطان محافظت نمی کند. انجام پاپ اسمیر تنها در پیشگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم حائز اهمیت می باشد. اما توجه به موارد زیر در پیشگیری از سرطان تخمدان موثر می باشد:
- به تغییرات غیر نرمال بدن خود توجه داشته باشید، برای مثال احساس سیری سریع به دنبال صرف غذا از مواردی است که باید توسط متخصص زنان ارزیابی شود.
- از متخصص زنان خود در مورد انجام تست هایی مانند معاینه رکتوواژینال لگن، سونوگرافی ترانس واژینال یا انجام آزمایش خون CA-125 مشورت بخواهید.
انجام برخی از این تست ها در برخی موارد به کنار گذاشتن احتمال سرطان تخمدان کمک می کند. اگر در بستگان شما سابقه ابتلا به سرطان تخمدان وجود دارد و یا خود شما به سرطان سینه و یا سرطان کولورکتال مبتلا می باشید باید با متخصص زنان خود مشورت کنید.