خشکی واژن نشانه چیست؟ خشکی واژن در اغلب موارد نشان دهنده کاهش مقدار استروژن در بدن می باشد. استفاده از لوبریکانت ها و استروژن می تواند در درمان خشکی واژن موثر واقع شود.

دروانا: 

 خشکی واژن نشانه چیست؟

خشکی واژن چیست؟ خشکی واژن یکی از عوارض کاهش مقدار استروژن می باشد. البته در برخی موارد خشکی واژن به دلایل دیگری روی می دهد. خشکی واژن مشکلی است که در سنین مختلف روی می دهد، اما به طور کلی احتمال بروز خشکی واژن در خانم های میانسال و عمدتا بعد از دوران یائسگی بیشتر می باشد.

علل خشکی واژن

کاهش مقدار استروژن از دلایل عمده خشکی واژن محسوب می شود. استروژن هورمونی زنانه است که با لوبریکاسیون مناسب واژن بافت واژن را محافظت می کند و به الاستیسیته و اسیدیته مناسب واژن کمک می کند. از جمله علل خشکی واژن می توان به برخی شرایط پزشکی و یا برخی اقدامات بهداشتی اشاره کرد. به طور کلی مقدار استروژن به دلایل زیر افت می کند:

  • دوران شیردهی
  • زایمان
  • کشیدن سیگار
  • آسیب به تخمدان ها در اثر عواملی مانند درمان سرطان (تخمدان در تولید استروژن دخالت دارند)
  • ابتلا به اختلالات ایمنی
  • یائسگی: یائسگی به توقف چرخه های قاعدگی به مدت 12 ماه متوالی اشاره دارد. یائسگی در حدود سن 50 سالگی روی می دهد. خشکی واژن از جمله بارز ترین علائم دوران یائسگی می باشد.
  • دوران قبل از یائسگی: دوران قبل از یائسگی زمانی پیرامون یائسگی می باشد که در آن علائمی مانند بی نظمی در پریودها روی می دهد. مقدار هورمون استروژن در طول دوران قبل از یائسگی افزایش و یا کاهش می یابد و همواره با نوساناتی رو به رو است. علائمی مانند گرگرفتگی، اختلال در خواب و خشکی واژن از ویژگی های دوران پیش از یائسگی محسوب می شود.
  • اوفورکتومی: اوفورکتومی نوعی جراحی برای برداشتن یک یا هر دو تخمدان ها می باشد. از آنجاییکه تخمدان ها در تولید استروژن نقش مهمی ایفا می کنند انجام اوفورکتومی کاهش مقدار استروژن در بدن و خشکی واژن به دنبال دارد.
  • استفاده از داروهای سرماخوردگی یا داروهای آلرژی یا داروهای ضد استروژن

سایر علل خشکی واژن عبارت است از:

  • شستن واژن با استفاده از ترکیبات دوش واژینال
  • سندرم Sjogren

چه زمان باید برای رفع خشکی واژن به متخصص زنان مراجعه کرد؟

خشکی واژن خیلی از خانم ها را تحت تاثیر قرار می دهد اما اغلب آن ها مسائل مربوط به خشکی واژن را با متخصص زنان خود مطرح نمی کنند. اگر خشکی واژن بر شیوه زندگی شما و مخصوصا نزدیکی جنسی تاثیر بگذارد در آن صورت می توانید برای رفع خشکی واژن به پزشک مراجعه کنید. درمان هایی برای رفع خشکی واژن وجود دارد. استفاده از لوبریکانت ها، مرطوب کننده های واژن، استروژن واژینال همچنین هورمون درمانی می تواند برای رفع خشکی واژن استفاده شود. لوبریکانت ها به فرم ژل و یا مایع در ناحیه ولوو، واژن و یا آلت تناسلی مردانه قبل از نزدیکی استفاده می شوند. مرطوب کننده های واژینال کرم هایی هستند که داخل واژن به منظور رطوبت رسانی استفاده می شوند. مرطوب کننده های واژن مناسب تر از لوبریکانت ها می باشند زیرا تاثیرات طولانی تری به دنبال دارند. در صورتی که خشکی واژن ناشی از یائسگی باشد استفاده از استروژن موضعی می تواند به افزایش مقدار استروژن و رفع خشکی واژن کمک کند. در خانم هایی که در دوران یائسگی قرار دارند استروژن درمانی به طور کلی موثر تر از لوبریکانت ها و یا مرطوب کننده ها می باشد.

دکتر نویدا نوروززاده

دکتر نویدا نوروززاده

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
سرکار خانم دكتر نويدا نوروز زاده، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی ایران، عضو انجمن ناباروری و انجمن جراحان ایران می باشند.
 
تایید شده: توسط دکتر نویدا نوروززاده
برگرفته از: وبسایت https://www.nhs.uk

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه