ریفلاکس نوزادی یا پنیرک نوزاد بعد از تغذیه با شیر با استفراغ کردن متفاوت است و تا قبل از دوازده ماهگی از بین می رود. وجود اضافه وزن مناسب در نوزاد نشان می دهد جای نگرانی برای اینگونه ریفلاکس ها وجود نخواهد داشت. صاف نگه داشتن نوزاد در هنگام خوردن، آروغ زدن نوزاد، جلوگیری از خوردن بیش از حد، به پست خاوباندان او و تغییراتی در رژیم غذایی مادر به کاهش پنیرک نوزادان کمک می کنند.

دروانا:

 پنیرک نوزاد

پنیرک نوزاد چیست؟

استفراغ مقدار کمی از شیر خورده شده که به صورت دلمه های سفیدی در گوشه لب نوزاد ظاهر شده و اغلب آن را با عنوان پنیرک نوزاد می خوانند. در این مقاله به بررسی این موضوع می پردازیم که آیا پنیرک نوزاد می تواند خطرناک باشد؟

شما بعد از شیر دادن به فرزند خود در خواهید یافت که بخشی از شیر توسط نوزاد بالا می آید. ممکن است این سوال به ذهن رسد که آیا این روند نرمال است؟ علت استفراغ پنیری نوزاد چیست و در مورد آن چه می توان انجام داد؟

بالا آوردن بخشی از شیر خورده شده در نوزادان سالم یا همان پنیرک نوزادان بسیار شایع می باشد. حدود نیمی از همه نوزادان در طول سه ماه اول زندگی خود بخشی از محتوای معده را به درون مری پس می دهند که با عنوان ریفلاکس نوزادی شناخته می شود. به طور معمول ماهیچه ای بین مری و معده وجود دارد که سبب می شود محتویات معده در درون آن باقی بماند. در نوزادان این ماهیچه به درستی بالغ نشده است در نتیجه چنین رفلاکسی یا همان بالا آوردن پنیرک نوزاد ممکن است ایجاد شود مخصوصا در شرایطی که نوزاد سیر باشد.

تفاوت بین ریفلاکس نوزادی و استفراغ نوزاد چیست؟

بالا آوردن شیر خورده شده به صورت ریفلاکس یا بالا آوردن پنیرک نوزاد معمولا ساده است و بدون صرف نیرویی خاص، جریانی از محتویات به طور ناگهانی در گوشه لب نوزاد پدیدار می گردد اما استفراغ نوزاد پدیده ای است که با فشار همراه است و طی آن محتویات داخل معده به جای تراوش کردن از گوشه لب به بیرون پرتاب می گردد.

آیا ریفلاکس نوزادی یا پنیرک نوزاد می تواند در رشد فرزند اختلال ایجاد کند؟

ریفلاکس نوزادی به طور نرمال اختلالی را در روند رشد فرزند ایجاد نمی کند. مادامی که فرزند شما احساس خوبی داشته باشد و به طور مناسبی وزن اضافه کند، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. اگر فرزند شما اضافه وزن مناسبی داشته باشد این نکته نشان می دهد کالری از دست رفته ناشی از شیر خارج شده به صورت پنیرک، ضرری به او نرسانده است. به خاطر داشته باشید که توجه به مقدار و اندازه محتویات خارج شده از دهان نوزاد هنگام پنیرک زدن نوزاد، نمی تواند معیار مناسبی برای نگران شدن باشد. همچنین باید توجه داشت اینگونه ریفلاکس ها تا قبل از 12 ماهگی از بین می رود.

برای کاهش ریفلاکس نوزادی یا پنیرک زدن نوزاد چه کنیم؟

برای کاهش پنیرک نوزادان توجه به نکات زیر حائز اهمیت است:

  • فرزند خود را صاف نگاه دارید: در موقعیت صاف به فرزند خود غذا دهید. از فعالیت شدید نوزاد یا بالا پایین کردن او پس از تغذیه اجتناب کنید.
  • از خوردن بیش از حد نوزاد جلوگیری کنید: برای کاهش میزان پنیرک نوزاد، سعی کنید در دفعات بیشتر و به مقدار کمتر تغذیه را انجام دهید.
  • زمانی را برای آروغ زدن نوزاد اختصاص دهید: آروغ زدن مکرر در طول و پس از تغذیه می تواند هوای وارد شده به درون معده را خارج سازد و احتمال بالا آوردن پنیرک نوزاد را کمتر می کند.
  • نوزاد را به پشت بخوابانید: به این ترتیب ریسک بروز سندرم مرگ ناگهانی نوزاد کاهش می یابد. بسیار مهم است سعی کنید تا نوزاد به پشت بخوابد.
  • قرار دادن نوزاد به روی شکم به منظور جلوگیری از آروغ زدن نوزاد او اقدام مناسبی نمی باشد.
  • تغییراتی در رژیم غذایی ایجاد کنید: اگر شما با استفاده از شیر خود، طفل را تغذیه می کنید در این صورت پزشک ممکن است به شما توصیه کند برای کنترل پنیرک نوزاد مصرف لبنیات و برخی غذاها را از رژیم غذایی خود حذف کنید.

آیا پنیرک نوزادان می تواند نشان دهنده وجود مشکلی جدی در آن ها باشد؟

برخی علائم و نشانه ها در پنیرک زدن نوزاد می تواند دلیلی بر وجود مشکلی زمینه ای باشد. در موارد زیر فورا با پزشک اطفال تماس حاصل فرمایید:

  • عدم اضافه وزن مناسب
  • ریفلاکسی که با زور زدن همراه باشد.
  • وجود مایعاتی زرد یا سبز رنگ در محتویات خارج شده از دهان کودک
  • وجود خون یا ترکیباتی با ظاهر قهوه ای
  • وجود خون در مدفوع
  • امتناع از غذا خوردن
  • دشواری در تنفس یا سایر نشانه هایی که می تواند به یک بیماری خاص مربوط باشد.
  • آغاز ریفلاکس نوزادی در شش ماهگی یا سنین بالاتر از شش ماه

در این شرایط، درمان ریفلاکس در نوزادان بستگی به علت زمینه ای خواهد داشت. تکنیک های مخصوص در غذا دادن می تواند موثر واقع گردد. در برخی موارد نیز ممکن است برای درمان ریفلاکس به تجویز دارو نیاز باشد.

برگرفته از: وبسایت https://www.mayoclinic.org
برچسب‌ها

درباره دُروانا

دُروانا محلی برای تحقیق و پژوهش (فرهنگ دهخدا)
وبسایت دروانا در تلاش است با گردآوری ژورنال های تخصصی پزشکی، مجلات پزشکی، مقالات و مطالب علمی، از معتبرترین منابع جهانی، بستری را برای تحقیق و مطالعه فراهم نماید.
از تمامی پزشکانی که دُروانا را برای رسیدن به این هدف همراهی می نمایند، کمال تشکر را داریم.
با دروانا همراه شوید.

موضوعات ویژه